Màfia calabresa

Detingut el cap de la Ndrangueta a Madrid

  • Abans d’anar-se’n a Madrid es va refugiar a Barcelona, on la policia va trobar el seu rastre a l’investigar la seva família

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Es movia amb total discreció i en diversos moments del seu periple per Espanya ha utilitzat un cotxe blindat. S’explica per què Domenico Paviaglianiti, de 60 anys, era un dels homes més buscats d’Itàlia, però no només per la justícia, sinó també pels seus rivals dins i fora de la Ndrangueta, la màfia calabresa de la qual va ser líder fins que el van detenir definitivament el 3 d’agost a Madrid, comunicat aquest dijous per la Policia Nacional.

La policia, en col·laboració amb els carrabiners italians, ha capturat Paviaglianiti, que no va mostrar resistència. En aquell moment portava documentació falsa portuguesa i planejava fugir de la justícia també a Espanya. Abans de situar-se discretament a Madrid s’havia refugiat a Barcelona, on va portar una vida totalment silenciosa. A la ciutat catalana és on la policia va obtenir noves pistes del seu parador quan investigava una part de la família del capo.

Assassinat

Paviaglianiti havia sigut condemnat a 30 anys de presó el 2005. Un recurs dels seus advocats va evitar momentàniament la seva extradició a Itàlia, on té una condemna de 16 anys per l’assassinat d’un home. Un càlcul erroni en la pena a Itàlia va suposar la seva posada en llibertat el 2019. Va sortir de la presó i va fugir a Espanya.

Notícies relacionades

Després de la seva detenció li han confiscat 6.000 euros en efectiu i sis telèfons mòbils. Aquest capo havia culminat la seva escalada guanyant el lideratge de la ‘Ndrina di San Lorenzio, grup mafiós establert a Reggio Calabria i amb ramificacions pel nord d’Itàlia i Sud-amèrica. El tràfic de drogues és el seu principal negoci i l’eliminació de rivals a trets és la seva acció més violenta, recorda en aquesta jornada la premsa italiana, capacitat demostrada durant la guerra entre clans dels 80 i 90, en la qual Paviaglianiti va recolzar els De Stefano contra els Condellos.

L’operació Rosa dels Vents, desplegada per a la captura del mafiós, s’ha desenvolupat coordinant informació de la fiscalia de Bolonya i de l’Audiència Nacional. El jutjat central número 1 d’aquesta instància s’ha fet càrrec del cas. El jutge Alejandro Abascal ha decretat presó provisional.