Narcos a la Costa del Sol

Detinguts per segrestar i torturar un cambrer de festes il·legals

  • El ferien amb ganivets i simulaven la seva execució davant els seus convidats

  • Venien cocaïna rosa i globus d’òxid nitrós per «animar» les seves festes

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Darrere del suposat glamur de les nits en viles a prop del mar, les piscines il·luminades, la música i els llums de festa hi havia una parella de socis violents, droga molt tòxica, armes i amigues disposades a guardar secrets. El ‘Manopla’ i el ‘Licenciado’, organitzadors de festes il·legals en cases de luxe de la Costa del Sol, coneguts amb aquests sobrenoms en l’ambient de les nits perilloses de Marbella, no tenien res de simpàtics. Ara als seus antecedents per delictes contra la salut pública uniran el de segrest, tortures i robatori amb força.

La Guàrdia civil ha detingut tres persones a Marbella pel segrest i vexacions d’un cambrer que treballava per a ells a les festes que organitzaven. Els dos capitostos del grup són l’espanyol J. M. M., ‘Manopla’, de 30 anys, i el colombià Kevin C., ‘Licenciado’, una mica més jove. Hi ha una tercera detinguda, amiga del primer, a la qual els investigadors del cas atribueixen un paper de col·laboradora necessària en els delictes que els atribueixen. 

Els detinguts, d’un perfil molt violent, se’ls han intervingut armes i drogues. L’institut armat els atribueix delictes de segrest, lesions greus, narcotràfic, robatori amb violència i intimidació, falsedat documental i falsejament d’identitat. El dispositiu policial, anomenat Marbellus, va començar l’1 de juliol passat, segons la Guàrdia Civil, quan a la casa-caserna de San Juan de Aznalfarache (Sevilla) va arribar la víctima en plena fugida dels seus capturadors, presa d’un fort nerviosisme i mostrant nombrosos talls i hematomes. 

El cambrer, andalús de 26 anys, va explicar als guàrdies que feia quatre dies que estava retingut a Marbella (Màlaga) contra la seva voluntat, que s’acabava d’escapar, que les ferides les havien fet els seus caps i que li exigien 10.000 euros per la seva llibertat. Els segrestadors li havien retingut la seva documentació, i ara llogaven viles al seu nom. En les seves sessions de tortura li havien gravat una ‘M’ amb una navalla a la cara, i l’havien mostrat lligat de mans als participants de festes com una atracció, simulant la seva execució davant d’ells: l’apuntaven amb una pistola i feien esclatar un globus. 

«Pare, necessito diners»

Allò del globus no és casual, ja que en aquestes festes sobraven els globus. De fet, era una de les especialitats del grup: a més de vendre èxtasi i cocaïna rosa, ‘Manoplas’ i ‘Licenciado’ venien globus plens d’òxid nitrós, N20, conegut com a «gas del riure» que altera la consciència si és inhalat. Les festes clandestines que muntaven en viles de luxe, de fet, eren només un reclam per al seu veritable negoci: el tràfic d’estupefaents.

El segrest va començar el 25 de juny passat en un xalet de Marbella, quan, després d’una de les seves festes, a les quals acudia gent d’ambients nocturns i delinqüencials de la Costa del Sol, els organitzadors van notar que els faltaven diners i van acusar el cambrer d’haver-se quedat part de la recaptació. Tots dos van agafar el cambrer com a sospitós, i li van exigir els diners amb pallisses.

Colpejat i amenaçat amb una arma de foc, el jove va ser conduït a una altra vila de la Costa del Sol, que es va convertir en la seva presó. Durant la cadena de pallisses i vexacions rebudes, el suposat deute es va incrementar. «Ara ja ens deus 10.000 euros», li van dir, i el van obligar a trucar a familiars seus perquè li ingressessin diners en el seu compte corrent. Presa del pànic, el cambrer va trucar al seu pare. Sense explicar-li que estava segrestat –perquè no ho podia dir-, li va dir que tenia problemes, que necessitava diners, el que pogués donar-li i ràpid. El pare li va transferir 2.000 euros

La víctima va ser obligada llavors a treure els diners a cops en caixers, sota contínua vigilància i segons anava esgotant el límit disponible. Gravacions de càmeres de seguretat en poder de la Guàrdia Civil el mostren en diferents extraccions pels voltants de Marbella. El cambrer va aprofitar una distracció dels seus segrestadors per escapolir-se de les brides de plàstic amb les quals el mantenien lligat, agafar un cotxe i estampar-lo contra la porta de la seva presó per fugir.

Drogues molt perilloses

L’operació Marbellus no està tancada. Fonts pròximes a la investigació no descarten noves detencions entre possibles col·laboradors i col·laboradores necessàries del segrest. La dona detinguda, de 21 anys, coneixia l’estat en què es trobava la víctima, i fins i tot va dormir amb la seva parella davant d’ell.

Notícies relacionades

En dos registres practicats, la Guàrdia Civil ha intervingut armes de foc, armes simulades de softbol, matxets i porres als detinguts, així com documentació falsa, dosis de cocaïna i èxtasi preparades per a la seva venda i nombrosos telèfons mòbils amb targetes prepagament. També nombroses bombones del gas del riure, per a les seves nits de festa.

L’òxid nitrós causa al·lucinacions i danya de forma incurable la percepció de la realitat dels seus consumidors. Les forces de seguretat de la Costa del Sol estan alerta davant una moda de consum d’aquest gas per inhalació de petits cilindres que es venen clandestinament. És l’últim crit en festes d’aficionats a jugar-se la salut. A la zona també està de moda la cocaïna rosa, o Tusi, barreja de LSD i èxtasi o MDMA, que causa també danys cerebrals permanents, als que s’enganxen als deliris que provoca.