Després del Consell Interterritorial

Sanitat rebutja exigir el passaport Covid per entrar als interiors

  • Galícia i les Canàries i països com França, Itàlia i Portugal ja ho demanen en llocs com restaurants i locals d’oci nocturn

Sanitat rebutja exigir el passaport Covid per entrar als interiors

JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Sara Ledo

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha rebutjat aquest dimecres aprovar una normativa nacional que permeti exigir la pauta completa de vacunació o un test negatiu per accedir als interiors, com ja passa a Galícia i les Canàries en zones d’alta incidència i a països com França, Itàlia i Portugal.

La titular de Sanitat ha assenyalat que les comunitats, dins les seves competències, poden regular que en determinats interiors com els bars o les discoteques s’exigeixi la documentació expedida per les autoritats autonòmiques i que demostra la vacunació completa o un test negatiu. Però ha assegurat que el passaport Covid dissenyat per la UE té un ús taxat: està dissenyat per viatjar per dins la Unió Europea. Segons la ministra, aquest és el seu encaix legal i qualsevol altre requeriria una nova empara jurídica.

Prèviament, la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha assegurat que ara mateix hi ha un «debat» entre les comunitats autònomes i el Govern sobre la possibilitat d’imposar el passaport Covid «per accedir a determinats establiments i acreditar usos diferents per als quals s’ha validat», com ja passa a Galícia i les Canàries. «Hem de donar resposta a la pandèmia. Això és sempre una prioritat, això és el més urgent, perquè si no abordem la pandèmia no hi haurà recuperació del sector turístic», ha afegit Maroto.

Segons les xifres del Govern, en l’actualitat a Espanya hi ha 11,3 milions de certificats Covid emesos.

Veus en contra

Però mentre a les Canàries i Galícia l’exigència de la vacunació completa o prova negativa per entrar a determinats interiors ja és un fet, altres autonomies ho rebutgen de ple: aquesta mesura ha sigut descartada pel Govern català per evitar «perjudicar» els que encara no han rebut la vacuna. «En aquests moments, no és una realitat», va dir ahir la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que no ha descartat que en el futur la Generalitat estudiï la seva implementació perquè «les qüestions relacionades amb la pandèmia són molt canviants i volàtils».

De la mateixa forma, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, no veu «oportú» ni «correcte» que s’apliqui l’opció de demanar el certificat fins que no s’hagi donat la possibilitat de vacunació a tota la població.

Notícies relacionades

Una altra comunitat que no ho contempla és Madrid, que «de moment» no preveu sol·licitar cap document en l’hostaleria o els llocs d’oci, però ha exigit al Ministeri de Sanitat que «d’una vegada exerceixi tasques de coordinació» per a la seva aplicació.

En aquesta mateixa línia es va manifestar Castella-la Manxa, i la seva portaveu, Blanca Fernández, va afirmar que aquesta mesura s’ha d’adoptar en el marc nacional, perquè «si no, tornem bojos els ciutadans i els turistes».