Contra la violència masclista

El Govern impulsa punts violetes a comerços per ajudar les maltractades

  • El Consell de Ministres aprova el catàleg de mesures urgents contra el repunt d’assassinats masclistes, que conté 15 mesures

El Govern impulsa punts violetes a comerços per ajudar les maltractades

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Aquest dimarts el Consell de Ministres ha aprovat un catàleg de mesures urgents contra la violència masclista, amb el qual es busca frenar el repunt de víctimes mortals que ha deixat darrere de si el final de l’estat d’alarma i de les principals restriccions als moviments. Entre maig i juny han mort 16 dones, en comparació amb les nou dels quatre primers mesos de l’any. El Govern i els especialistes atribueixen aquest increment al fet que, en un context de relaxació de les limitacions i més activitat econòmica, moltes víctimes han fet el pas de trencar amb els agressors, cosa que ha desencadenat els crims i l’augment del maltractament en vista de la sensació de pèrdua de control dels autors.

El catàleg aprovat es basa en dos pilars i conté 15 mesures. D’una banda, preveu reforçar la detecció precoç de la violència masclista ja que, segons l’última macroenquesta de violència sobre la dona, només el 27% de les que han sentit violència física, sexual o emocional amb la parella actual o passada denuncien. I, d’altra banda, busca implicar d’una manera més directa el conjunt de la societat.

Per a això, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha avançat que es crearan «punts violetes» de forma que qualsevol establiment, local, entitat o empresa «es pugui significar» amb aquest símbol i transmetre el missatge a les víctimes que és un lloc «segur, on se’ls pot oferir una primera orientació».

Campanyes i xarxes

Així mateix, es faran campanyes dirigides a les mateixes víctimes però també a la població en general, a l’entorn, als testimonis, a comerços o associacions veïnals perquè ajudin les víctimes i fomentar la denúncia. Aquestes campanyes combatran també la violència sexual. I es firmaran acords contra els perfils a les xarxes socials que fomentin la discriminació i la violència.

I, en l’àmbit dels serveis públics, tal com va avançar diumenge EL PERIÓDICO, es crearà un «instrument validat estandarditzat» que faciliti la detecció primerenca en els centres d’Atenció Primària, ja que moltes dones no s’atreveixen a denunciar però acudeixen amb freqüència al metge, per la qual cosa s’espera que aquests professionals juguin un paper més important per acabar amb aquest problema estructural.

Formació

A més, es donarà formació específica «en detecció precoç, gestió d’indicadors de sospita, valoració del risc i desenvolupament de destreses per a l’entrevista» als equips involucrats en l’atenció integral i recuperació de les víctimes, tant en atenció primària com a hospitalària, així com a la xarxa de centres de Serveis Socials, de l’àmbit educatiu, de la Inspecció de Treball i dels serveis consulars espanyols a l’estranger.

Notícies relacionades

Un altre dels punts nous del catàleg és la posada en marxa de programes de rehabilitació a condemnats, així com la introducció en tots els sistemes de gestió processal de la comunicació automatitzada de les ordres de protecció i altres resolucions judicials.

I s’implantarà una finestreta única als Serveis Socials per informar les víctimes i familiars sobre els seus drets i canalitzar les demandes, entre aquestes els ajuts econòmics o a la vivenda.