Restriccions per la Covid

Les Canàries es plantegen obligar els empleats públics a posar-se la vacuna

El 55,91% de la població diana illenca ha completat la vacunació

Begoña Reyero assegura que l’avenç de la campanya ja només depèn dels ciutadans

Les Canàries es plantegen obligar els empleats públics a posar-se la vacuna
3
Es llegeix en minuts

El Govern de les Canàries estudia fer obligatòria la vacunació contra el coronavirus per a tots els empleats públics dels serveis essencials que encara no han accedit als sèrums. Així ho va posar de manifest aquest dilluns el president de l’Executiu autonòmic, Ángel Víctor Torres. «No es pot obligar la ciutadania a vacunar-se, però els funcionaris de diversos cossos és una altra cosa. El Govern està estudiant aquesta possibilitat perquè la majoria no pot pagar la inconsciència de qui no vulgui fer-ho», va explicar el líder de l’Executiu autonòmic.

D’aquesta manera, el Govern canari es proposa seguir els passos de França, on el president de la nació, Emmanuel Macron, ha apostat per imposar la vacunació als sanitaris, al personal que treballi amb població vulnerable, als bombers i als militars. «El negacionisme és injust i representa un perill per a tothom», va sentenciar Torres.

Segons va informar dilluns la Conselleria de Sanitat, fins al tancament de la jornada dominical, ja havien completat la vacunació un total de 1.096.319 persones a l’arxipèlag, cosa que representa el 55,91% de la població diana, davant 1.420.373 usuaris que havien rebut, almenys, una injecció. «L’avenç depèn ara de la població i no de la logística i els equips. Tenim dosis i recursos, però necessitem més persones vacunant-se als punts d’inoculació», va manifestar la infermera responsable de la Coordinació de l’Estratègia de Vacunació a les Canàries, Begoña Reyero.

14.100 dosis el cap de setmana

14.100 dosis el cap de setmanaCal recordar que el cap de setmana passat, a Gran Canària, Tenerife, La Palma i La Gomera, la població de 16 anys en amunt va poder accedir als sèrums contra la Covid sense necessitat de sol·licitar cita prèvia. D’acord amb les paraules de Reyero, la iniciativa va permetre inocular 14.100 dosis, que es van sumar a 15.000 més d’administrades a persones que figuraven a les agendes del Servei Canari de la Salut. «L’activitat no va anar malament. De fet, dissabte es va reconduir perquè no hi havia gaire afluència, així que es va decidir estendre la crida als menors de més de 16 anys», va explicar la coordinadora. I és que, inicialment, la iniciativa estava dirigida a Gran Canària i Tenerife als usuaris més grans de 18. «Estic molt satisfeta amb la participació. Hi va haver una gran afluència de persones joves i m’agradaria agrair-los la seva col·laboració», va exposar.

Es pot destacar que, des d’aquest dilluns, les illes que no són capitals van començar a immunitzar menors a partir de 12 anys. Per tal de continuar avançant en la campanya, en el conjunt de l’arxipèlag es mantindrà durant la setmana la celebració de jornades sense cita per accedir a les profilaxis. L’administració sanitària informarà cada dia dels punts habilitats i dels horaris. «Encara no sabem si aquesta setmana començarem a immunitzar els nens de 12 anys a Gran Canària i Tenerife. És un assumpte que està sobre la taula, però hem d’analitzar la situació per saber si és possible ampliar la crida a aquest rang d’edat», va apuntar la infermera.

Notícies relacionades

Aquest dilluns, va aterrar a les Canàries un nou carregament amb 88.920 unitats de la profilaxi de Pfizer i la setmana vinent arribarà una remesa de 12.750 dosis del producte de Janssen. Però, ¿es preveu un augment dels subministraments per ser les Canàries una de les comunitats amb més proporció de població jove? La resposta encara es desconeix. «Al principi, els vials es van repartir en funció de la població diana que estava cridada a la campanya, per la qual cosa vam haver d’anar compensant aquest repartiment inicial de menys dosis. No obstant, encara no sabem si les quantitats augmentaran», va remarcar Reyero.

No obstant, la infermera va posar èmfasi en la necessitat de continuar complint les mesures de seguretat per frenar els contagis, malgrat haver aconseguit adquirir la immunitat. «El fet d’estar vacunat, ens protegeix de les complicacions que pot causar la malaltia, però no està comprovat encara que no puguem transmetre-la. Per tant, malgrat que aconseguim la immunitat del 70%, cal ser prudents fins que sapiguem amb exactitud el comportament del virus», va recalcar la professional.