Aïllament

Detectats dos brots de Covid-19 a la presó de Barcelona Brians 1

  • Institucions Penitenciàries suspèn totes les comunicacions de la presó situada a Sant Esteve Sesrovires, que té 98 reclusos contagiats

28 febrer 2020 13:58
FOTO: ACN / Jordi Pujolar
Un funcionari de presons obre una cel·la a l’àrea d’ingressos de Brians 1 (horitzontal)

28 febrer 2020 13:58 FOTO: ACN / Jordi Pujolar Un funcionari de presons obre una cel·la a l’àrea d’ingressos de Brians 1 (horitzontal) / JORDI PUJOLAR / ACN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Direcció General d’Assumptes Penitenciaris ha decidit suspendre totes les comunicacions al Centre Penitenciari Brians 1, tant les que es fan al locutori –a través d’un vidre– com els vis-a-vis, familiars, i de convivència, segons ha informat el Govern en un comunicat. Els reclusos sí que podran continuar tenint comunicacions telefòniques i videotrucades per no perdre el contacte amb els familiars.

Les restriccions s’han pres després que es detectessin dos brots de Covid-19 als mòduls 4 i 5, que han sigut aïllats per evitar el contagi. Els interns d’aquests mòduls s’hauran de quedar a les cel·les, sense contacte amb altres interns, durant els dies que duri el confinament. 

Al mateix centre també s’han detectat casos aïllats de reclusos positius als mòduls 2, 3 i a la Unitat de Dones. Aquestes unitats han sigut confinades, i els interns podran fer les seves activitats habituals, però sense sortir del mòdul.

Brians 1 és la presó on ingressen els presos preventius, però mentre duri aquesta situació no es produiran nous ingressos, que seran derivats majoritàriament al Centre Penitenciari Brians 2. També s’ha restringit al màxim l’entrada de personal i no hi podran accedir visites, voluntaris, o persones que no es considerin essencials. S’ha previst, si fos necessària, la substitució de funcionaris per garantir el servei.

En aquests moments, ja s’estan practicant proves PCR a tots els interns de la presó i als funcionaris que han tingut contacte amb ells. Quant a la resta de personal, s’han iniciat les proves amb test d’antígens.

A la unitat semioberta de Brians 1, que es troba fora del recinte de seguretat i allotja els interns que surten a treballar o que tenen permisos, no s’ha detectat cap cas, per la qual cosa els reclusos podran continuar sortint. Tampoc està afectada la Unitat Psiquiàtrica Penitenciària, que continua oferint el seu servei a tots els centres penitenciaris. 

Actuació en vista de casos positius

Quan es detecta un cas positiu per Covid-19, el mòdul on viu passa a estar confinat. El pres és traslladat a la infermeria del centre o a una unitat Covid o a l’Hospital Penitenciari de Terrassa. La cel·la es desinfecta i els contactes estrets també són traslladats fora del mòdul a la infermeria, i se’ls fa una PCR, igual que a la resta de residents i als professionals que han tingut contacte amb ells.

Balanç de casos a les presons

Notícies relacionades

A hores d’ara, als centres penitenciaris hi ha 98 interns positius per coronavirus: 21 són a la unitat hospitalària Covid-19 de Brians 2; 16, a la unitat hospitalària Covid-19 de Puig de les Basses; 5 estan ingressats a la infermeria de Brians 1; 12, al mòdul 5 de Brians 1; 9, al mòdul 4 de Brians 1; 1 és a la Unitat Psiquiàtrica Penitenciària de Brians 1; 1 està ingressat a la infermeria de Joves; 1, a la infermeria de Lledoners; 1, a la infermeria de Mas d’Enric; 1 està ingressat en un hospital de la xarxa pública; 1, en domicili amb un permís extraordinari per malaltia, i 29 són al seu domicili en aplicació de l’article 86.4.

Entre els professionals de Serveis Penitenciaris actualment hi ha 69 casos positius de coronavirus.