Commoció a Astúries

Els acusats de la violació grupal a Gijón afirmen que el sexe va ser consentit

Quatre portuguesos acusats de violar en grup dues dones de 22 anys

Els acusats de la violació grupal a Gijón afirmen que el sexe va ser consentit

P. P.

4
Es llegeix en minuts

Els quatre portuguesos acusats de violar en grup dues dones de 22 anys en una pensió de Gijón la matinada de divendres a dissabte van declarar que les relacions sexuals van ser consentides. Els detinguts van passar ahir a la tarda a disposició judicial abans de tornar als calabossos de la comissaria de la Policia Nacional a El Natahoyo, on es mantenen detinguts des de dissabte primera hora. Tots ells van assegurar que les relacions van ser consensuades i van negar haver colpejat les dues noies, a les quals van conèixer per les xarxes socials i després en un bar de copes, per sotmetre-les a la suposada agressió.

Per avui està previst que els quatre arrestats, tots de menys de 30 anys, tornin a passar a disposició judicial. Tot i això, no hauran de prestar declaració i només acudiran al Palau de Justícia de Gijón per sotmetre’s al reconeixement facial per part de les dues víctimes, que ahir no estaven citades al número 1 de la plaça del Decano Eduardo Ibaseta, però avui sí s’espera la seva presència per complir aquest tràmit. Els portuguesos van prestar declaració en seu judicial cap a les dues del migdia i hi van estar fins gairebé les cinc, malgrat que la previsió és que acudissin als jutjats només avui. La falta de l’informe de lesions, la testifical de les víctimes i altres atestats van fer dictaminar a la jutge substituta del Jutjat d’Instrucció número 5, que estava de guàrdia el cap de setmana, la pròrroga de la seva detenció una altra nit més.

Els fets esdevinguts la matinada de divendres a dissabte han commocionat Gijón i Astúries. El succés va tenir lloc en un allotjament hoteler al barri d’El Carmen, on van portar les seves víctimes després d’haver concertat una cita per les xarxes socials en un bar de copes. Van ser detinguts cap a les vuit del matí al número 16 del carrer Pedro Duro, on passaven la nit en un pis turístic a la segona planta, just davant d’un bufet d’advocats. Les indagacions també es van centrar al número 19 del carrer d’El Carmen, seu d’una coneguda pensió turística els amos de la qual estan vinculats al pis on van ser detinguts els portuguesos. També són els responsables d’un hotel a la plaça Estación de Langreo davant ‘el solarón’. La investigació es va centrar en aquest lloc perquè allà hi va acudir a mitja nit una noia trucant timbre per timbre a tots els pisos buscant els presumptes agressors.

Irene Díaz, una veïna del número 19 del carrer d’El Carmen, va ser la primera que va obrir la porta a aquesta noia. «Ara, sabent el que va passar me’n penedeixo, perquè considero que la vaig tractar malament», va explicar la noia, que es va limitar a dir-li que ella no sabia res de cap portuguès i que deixés de trucar als timbres perquè «no tots els pisos són de la pensió». El motiu d’aquesta resposta ve perquè els veïns d’aquest bloc denuncien una tortuosa relació amb els amos de la pensió. «Ara, sobretot a l’estiu, és molt normal que ens piquin a les nits gent de tot tipus i borratxos també. N’estem fartes», va lamentar Díaz. Sobre la trobada amb la noia, la veïna amb prou feines va poder aportar més referències i ella creu que havia «de tractar-se d’una de les amigues» de les víctimes. «Només deia que buscava uns portuguesos, perquè n’havien armat una de grossa», va apuntar la dona, que va especular amb la possibilitat que aquesta noia es personés a la pensió després d’haver sigut contactada per les víctimes per WhatsApp.

Notícies relacionades

Els fets han generat una gran repercussió tant a Astúries com a Vergara, una localitat guipuscoana d’on és oriünda una de les víctimes. Aquesta era a Gijón en companyia de l’altra dona violentada, que sí que és veïna de la ciutat, passant-hi uns dies de vacances, segons van informar fonts oficials. Totes dues estan en tractament psicològic i avui hauran d’identificar els agressors, la identitat dels quals no ha transcendit. La seva nacionalitat, això sí, va atraure cert interès al país veí, des d’on es van desplaçar diversos reporters.

La suposada violació en grup ha sigut un dels episodis més tràgics succeïts a Gijón en les últimes setmanes. Per trobar un cas similar cal retrocedir fins al 26 d’agost del 2019, quan Juan Manuel S. D. va forçar una corredora al parc fluvial de Viesques. Va ser condemnat recentment a 14 anys. Més a prop en el temps, un jove d’uns 20 anys va accedir a un portal a Pumarín i va fer tocaments íntims a una dona abans d’escapar a tota velocitat de la zona davant els crits de la noia.