Un mort i quatre ferits, tres menors, per un núvol tòxic de clor en unes piscines de Saragossa

  • L’accident es va produir quan, durant l’ompliment d’un dipòsit de grans dimensions, una reacció entre els materials amb els quals estaven treballant va originar una explosió

Un mort i quatre ferits, tres menors, per un núvol tòxic de clor en unes piscines de Saragossa
3
Es llegeix en minuts

Un treballador de les piscines de Luna va morir i quatre persones, tres d’elles menors, van resultar aquest dimecres ferides com a conseqüència d’un núvol tòxic de clor en aquestes instal·lacions municipals. Els fets van tenir lloc cap a les 14.00 hores. Els menors, de 3, 7 i 9 anys, van ser immediatament evacuats a l’hospital Materno-Infantil de Saragossa, on van rebre l’alta hores després, mentre que l’altre operari ferit, D. R. V., de 51 anys, es manté ingressat en situació greu a l’àrea de Pneumologia del Miguel Servet. 

L’avís a la Guàrdia Civil, a través del 112 SOS Aragó, va fer que els agents evacuessin les instal·lacions en les quals en aquell moment hi havia unes 60 persones. En paral·lel van ser traslladats al centre hospitalari de la localitat els menors –a peu amb els seus pares– i els dos treballadors. Encara en aquell moment el veí de Luna de 58 anys que va morir mantenia les constants vitals. Després de 45 llargs minuts de reanimació per part dels sanitaris va arribar la tragèdia, no van poder estabilitzar-lo i van haver de certificar la mort. 

Un accident que es va produir quan estava realitzant uns treballs d’ompliment de clor en un dipòsit de grans dimensionsamb el treballador de l’empresa de neteges industrials Carrillo Germán. En un moment donat va tenir lloc una reacció entre els materials amb els quals estaven treballant que va originar una explosió. «La combinació de base i àcid ha provocat un núvol molt corrosiu i si l’han respirat...», va afirmar Aitor Bazán.

Segons fonts consultades per ‘El Periódico de Aragón’, les primeres indagacions apunten a un error a l’hora de carregar el dipòsit de clor de la depuradora, ja que s’hauria ficat la manguera al tanc on hi havia l’àcid clorhídric amb el qual es regula el PH. Tot això va desencadenar una explosió seguida d’un núvol tòxic que va afectar tant la víctima com l’altre operari i els menors. 

Reactiu asfixiant

El gas clor és un element tòxic i molt reactiu de caràcter asfixiant. Es va fer servir en la I Guerra Mundial, i va ser el primer cas d’ús d’armes químiques com el fosgen –oxiclorur de carboni– i el gas mostassa. En molts usos i instal·lacions el clor gas s’ha substituït per altres fórmules menys tòxiques i reactives. El seu maneig exigeix grans mesures de seguretat i protocols estrictes de control.

Els Bombers de la Diputació de Saragossa, que van acudir del parc d’Ejea de los Caballeros, van assegurar la zona i van comprovar que no hi havia ni fugues ni vessaments que poguessin provocar un altre esclat o una intoxicació. També hi va intervenir la Guàrdia Civil que va acordonar la zona i va prendre proves per a la pertinent investigació que també exercirà Inspecció de Treball.

Notícies relacionades

L’Ajuntament de Luna va expressar a través d’un comunicat que es troben «absolutament consternats pel tràgic succés ocorregut a la piscina de la localitat fa poques hores, en el qual va morir un treballador municipal amb més de 20 anys de servei exemplar a l’ajuntament». «Des del consistori no se’n parlarà, ja que s’està portant a terme la corresponent investigació i no es tenen dades precises», van afegir en la nota de premsa que va firmar l’alcalde de la localitat, Luis Miguel Casajús.

Van assegurar també que «per desig exprés de la família de l’operari i davant el seu dolor, el consistori no facilitaria més dades del mort, ni tan sols les seves inicials, que demanen, per respecte, que no es difonguin en mitjans». «Volem mostrar el nostre recolzament als ferits en aquest accident i els desitgem una ràpida recuperació», van remarcar.