Paràlisi facial

Documentat el primer cas de paràlisi de Bell després de cada dosi de Pfizer

  • El cas d’un pacient que va experimentar dos entumiments a la cara suggereix «fortament» que la paràlisi de Bell del nervi facial i de causa desconeguda «està relacionada» amb aquest preparat nord-americà

A nurse holds a vial containing the Pfizer BioNTech Covid-19 vaccine during a vaccination campaign at the  Centre Hospitalier Bretagne Atlantique  (CHBA) hospital on January 7  2021  in Vannes  western France  as part of France s national vaccination campaign to fight against the spread of the novel coronavirus  (Photo by LOIC VENANCE   AFP)

A nurse holds a vial containing the Pfizer BioNTech Covid-19 vaccine during a vaccination campaign at the Centre Hospitalier Bretagne Atlantique (CHBA) hospital on January 7 2021 in Vannes western France as part of France s national vaccination campaign to fight against the spread of the novel coronavirus (Photo by LOIC VENANCE AFP) / Loic Venance

2
Es llegeix en minuts
EFE

El cas d’un pacient que va experimentar dues paràlisis facials, una després de la primera dosi de la vacuna de Pfizer-BioNTech i una altra després de la segona, suggereix «fortament» que la paràlisi de Bell del nervi facial i de causa desconeguda «està relacionada» amb aquest preparat.

Aquest és el primer cas publicat en la literatura mèdica de dues paràlisis unilaterals del nervi facial, en les quals els músculs d’un costat de la cara es debiliten o es paralitzen, i que es van produir poc després de cada dosi de la vacuna contra la Covid-19. L’article es publica a la revista ‘BMJ Case Reports’.

Segons els autors, «l’ocurrència dels episodis immediatament després de cada dosi de la vacuna suggereix fortament que la paràlisi de Bell es va atribuir a la vacuna de Pfizer-BioNTech, tot i que no es pot establir una relació causal».

En una nota de premsa, la revista recorda que en els assajos clínics inicials de les tres principals vacunes de la Covid-19, Pfizer-BioNTech, Moderna i Oxford/Astra Zeneca, es van notificar deu episodis de paràlisi unilateral del nervi facial, i hi ha hagut informes de casos posteriors.

Aquest «estudi de cas» descriu un home caucàsic de 61 anys sense antecedents de paràlisi del nervi facial que va experimentar un episodi en el costat dret de la cara cinc hores després de rebre la primera dosi de la vacuna de Pfizer-BioNTech.

I un episodi més greu (amb dificultat per empassar i incapacitat per tancar completament l’ull esquerre, entre altres símptomes) al costat esquerre de la cara dos dies després de la segona dosi.

El pacient tenia un índex de massa corporal elevat, pressió arterial alta, colesterol alt i diabetis de tipus 2. Els autors informen que els seus símptomes han millorat molt i ha tornat gairebé a la normalitat.

En general es creu que els casos de paràlisi de Bell estan relacionats amb la inflamació i inflor del nervi facial a causa de l’acumulació de líquid (edema) causat per un virus.

Notícies relacionades

Els factors de risc són la diabetis, obesitat, hipertensió, l’embaràs, la preeclàmpsia i les malalties de les vies respiratòries superiors.

Segons el comunicat, també s’ha observat una incidència més elevada de paràlisi de Bell després de l’administració d’altres vacunes contra la grip i el meningococ, tot i que no s’hi ha establert una relació causal.