Certificació internacional

EL PERIÓDICO s’uneix a The Trust Project per destacar les notícies de confiança

8 Indicadors de Confiança que distingeixen el periodisme veraç i fomenten la rendició de comptes i la integritat

EL PERIÓDICO s’uneix a The Trust Project per destacar les notícies de confiança

El Periódico

3
Es llegeix en minuts

En temps en què resulta difícil ser imparcial, és essencial disposar d’informació precisa per guiar la vida quotidiana i la consciència cívica. Així EL PERIÓDICO ajuda els lectors i audiència a reconèixer les notícies de confiança amb facilitat a través de la implementació dels 8 Indicadors de Confiança del Trust Project i, amb això, s’ha afiliat a una xarxa mundial de més de 200 mitjans compromesos amb un periodisme transparent i socialment responsable.

En paraules d’Albert Sáez, director d’EL PERIÓDICO: «La confiança és fonamental en un mitjà informatiu, costa molt de guanyar i es perd per un sol error, de major o menor importància. The Trust Project ens ajuda a evitar errors que hàgim pogut cometre en el passat i ens anima a perseverar en les bones pràctiques periodístiques». Quant a la rellevància d’aquesta certificació de cara a la relació del diari i els seus lectors, Sáez destaca que «aquest segell de qualitat ens arriba en un moment crucial en el nostre procés de transformació digital, ja que a la tardor llançarem la nostra oferta de subscripció digital i aquesta distinció ens avala com un mitjà creïble i de confiança en un univers d’informació gratuïta i, per tant, guiada per altres interessos que no són la informació dels usuaris».

EL PERIÓDICO va complir un procés de 6 mesos per implementar els 8 Indicadors de Credibilitat del Trust Project™ –avaluació i actualització de les polítiques, creació de nous processos i publicació de les normes existents–. Els 8 Indicadors de Confiança són un estàndard de transparència i rendició de comptes àmpliament acceptat, desenvolupats per The Trust Project en col·laboració amb el públic i importants líders d’organitzacions informatives a nivell mundial.

Els indicadors ajuden el públic a saber qui i què hi ha darrere d’una notícia en particular al divulgar: 

  • Bones pràctiques (normes i polítiques). ¿Qui finança el mitjà de notícies? ¿Quina és la seva missió? ¿Quins criteris ètics i normes orienten la cobertura de la notícia? ¿Què passa si un periodista té alguna relació o vincle amb el tema de la seva cobertura?

  • Experiència del periodista. ¿Qui és l’autor d’aquest article? ¿Es pot trobar la informació rellevant o detalls sobre els periodista, les seves àrees d’especialització, credencials i articles que hagi publicat? 

  • Etiquetes del tipus de treball. ¿De quina mena d’article es tracta? ¿Hi ha alguna mena d’etiqueta per diferenciar els articles d’opinió, d’anàlisi i publireportatges (o contingut patrocinat) dels articles de notícies? 

  • Referències. ¿Quines són les fonts? En el cas dels articles d’investigació o de cobertura de més profunditat, ¿pot el lector accedir a les fonts originals que recolzen els fets i les afirmacions presentades? 

  • Mètodes de reportatge. ¿Per què es va decidir donar prioritat a aquest tema? En el cas dels reportatges d’investigació o d’una cobertura de profunditat o controvertida, ¿per què es va decidir tractar aquest tema? ¿Com es va portar a terme el procés de cobrir la nota? 

  • Experiència i fonts locals. ¿Es pot saber si el reportatge està basat en fonts locals o coneixedors del lloc? ¿El reportatge es va realitzar al lloc dels fets pels qui tenen un profund coneixement de la situació local o de la comunitat? 

  • Veus i perspectives diverses. ¿Quins esforços ha fet la sala de redacció perquè es vegi reflectida una diversitat de perspectives o de punts de vista? ¿Falta incloure certes veus, o grups socials i culturals, o perspectives polítiques?  

  • Retroalimentació dinàmica (interacció amb el públic). ¿Què fa el lloc de notícies perquè el públic ajudi a determinar les prioritats en la cobertura de notícies, formular bones preguntes i poder trobar-ne les respostes, responsabilitzar les persones i institucions poderoses i garantir la veracitat dels reportatges? ¿El lector té la possibilitat d’aportar comentaris que puguin provocar, modificar o ampliar la cobertura? 

«Ens enorgulleix rebre EL PERIÓDICO com a membre del Trust Project i a la nostra xarxa de llocs informatius. A l’implementar els 8 Indicadors de Confiança i els principis que els recolzen, EL PERIÓDICO enforteix la seva relació amb la comunitat que atén i posa de manifest el seu compromís amb la veracitat, la inclusió, la imparcialitat i la rendició de comptes», va dir Sally Lehrman, fundadora i directora executiva de The Trust Project. «A mesura que més organitzacions informatives adoptin els 8 Indicadors de Confiança podrem alentir la disseminació de notícies falses i enganyoses i potenciar en tot el món el periodisme fet amb integritat.»

Per conèixer més sobre The Trust Project i els 8 Indicadors de Confiança, visiti thetrustproject.org.

Sobre el Trust Project:

Temes:

Fake news