Un jove de 17 anys després de sortir de l’uci per Covid: «Pensava que em moriria»

  • El Javier es va contagiar al setembre, no va tenir símptomes, s’ha reinfectat i, ja que no té malalties prèvies, els metges desconeixen què ha provocat que pateixi el virus de manera greu

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La cinquena onada de la pandèmia no només provoca contagis asimptomàtics. Alguns dels joves que s’infecten, ja que encara no estan immunitzats, acaben a l’uci, tot i que no tinguin malalties prèvies. És el cas de Javier, un adolescent de 17 anys que ha passat dues setmanes ingressat i quatre dies a la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital madrileny Gregorio Marañón i que ha decidit explicar la seva experiència per conscienciar altres joves sobre la importància d’una malaltia que Espanya, ni de bon tros, ha deixat enrere.

La peculiaritat del cas de Javier no només és que, estant sa i sense tenir malalties prèvies, hagi patit Covid de manera greu, sinó que ja es va contagiar el setembre passat, com va certificar una PCR positiva, però amb prou feines va tenir símptomes tret d’un lleu mareig. No obstant, ara s’ha reinfectat i el virus li ha provocat una pneumònia bilateral, amb febre alta, dificultat per respirar, deficiència d’oxigen a la sang, així com diarrea i nàusees. A l’uci va necessitar ventilació.

Com ell mateix explica, l’experiència a la unitat per a malalts més greus no «li va agradar gens» perquè li van posar «un agulla a l’artèria, algunes a les venes i un tub pel penis», que no li va fer «gens de gràcia». «No vull tornar allà», assenyala. A més, va conviure amb malalts que estaven pitjor que ell, fet que el «va impactar bastant» i el va portar a pensar que ell també podia morir. Fins i tot va rebre la visita d’un capellà, a qui va arribar a preguntar si «es moriria ja», segons explica.

El risc

Però després de quatre dies amb respiració assistida, el Javier va millorar i va acabar la seva estada hospitalària a la unitat de Covid, de la qual ja ha rebut l’alta. L’adolescent no té ni idea d’on es va infectar, perquè la seva família «és perfecta» i ell no és de «sortir de festa ni de fer ‘botellons’». Creu llavors que es va contagiar quan va assistir a un curs i va anar a menjar en un restaurant, tot i que ho va fer ell «solet». Lògicament, la seva estada a l’hospital ha preocupat bastant la seva família i fins i tot la seva àvia, que està completament vacunada, va pensar que ella li havia passat el virus, segons relata.

Ara el Javier respira més tranquil, però recorda a altres joves que «no són immunes i corren el mateix risc» que ell. Per això, els recomana que «es cuidin, que utilitzin la mascareta, que surtin només amb un petit grup d’amics i que no vagin a discoteques». «Pots passar el virus a un familiar i el pots matar, això ha de fer molt i molt mal, perdre un familiar», reflexiona.

La prevenció

Notícies relacionades

Al seu torn, la doctora Rita García, del servei de medicina interna de l’Hospital Gregorio Marañón, avisa que és «difícil de predir si un pacient necessitarà ingrés a l’uci o no, especialment en població jove i sense patologies». De fet, admet que l’equip mèdic desconeix què ha provocat que el Javier hagi tingut evolució «dolenta que li ha portat a necessitar un tractament intensiu».

Per això, la professional sanitària recomana a tota la població, però en especial a les persones no immunitzades, que «mantinguin les mesures de prevenció per si mateixos i pels altres».