Violacions

El líder de ‘La manada’ de Callosa: «Només espero que algun dia ens pugui perdonar»

  • La Fiscalia sol·licita penes d’entre 19 i 21 anys de presó per als quatre processats per la violació d’una jove, menys de la meitat de la seva petició inicial, al considerar com a atenuants la seva confessió i la indemnització de 60.000 € a la víctima

El líder de ‘La manada’ de Callosa: «Només espero que algun dia ens pugui perdonar»

PILAR CORTES

3
Es llegeix en minuts

El judici als quatre acusats de ‘La manada’ de Callosa d’en Sarrià per la violació grupal d’una jove de 19 anys el dia de Cap d’Any del 2019 va quedar el dijous vist per a sentència a l’Audiència d’Alacant amb una petició de la Fiscalia de penes d’entre 19 i 21 anys i quatre mesos de presó per als processats, els quals van reiterar en el torn d’última paraula la seva petició de perdó. La Fiscalia rebaixa així a menys de la meitat la seva petició inicial d’entre 48 i 52 anys de presó a l’estimar que es presenten les circumstàncies atenuants de reparació del dany –han pagat 60.000 euros d’indemnització– i confessió tardana. Abans de finalitzar la tercera sessió del judici, el considerat com a líder de ‘La manada’ de Callosa, Joffre, va afirmar davant el tribunal de la Secció Segona que «només espero que algun dia ens pugui perdonar». Els quatre processats van admetre la seva culpabilitat en la primera sessió del judici i van al·legar que estaven molt afectats per la ingestió d’alcohol i cocaïna. Aquest extrem va ser corroborat fins i tot per la mateixa víctima en el judici, tot i que la Fiscalia va considerar dijous en la vista oral que no es pot considerar que estiguessin afectats les seves capacitats volitives. No obstant, fonts del Ministeri Públic van indicar que sí que es va reconèixer en l’informe exposat en el judici que van ingerir alcohol i drogues durant la nit de Cap d’Any. Per tant, el tribunal podria estimar en la sentència aquest atenuant, com sí que van sol·licitar les defenses dels acusats, exercides per Miriam Santamaria, Ana Escobar, José Luis Sánchez Calvo i Javier Saura.

L’advocat de l’acusació particular, Francisco González, va qualificar de «brillant» l’informe del fiscal en el judici i va qualificar de «raonable» la petició de condemnes plantejada per la Fiscalia al rebaixar de forma notable els anys de presó sol·licitats per als acusats de ‘La manada’ de Callosa. Tot i que va poder adherir-se a la petició de la Fiscalia, l’acusació particular va optar per demanar penes d’entre 15 i 18 anys, tal com va recordar en el pacte aconseguit entre les parts abans del judici per firmar una conformitat que no es va consumar finalment.

Mentre que les acusacions afirmen que els acusats són responsables d’un delicte d’agressió sexual com a autors i tres més com a cooperadors necessaris, les defenses de tres acusats van plantejar al tribunal que siguin condemnats per un delicte continuat d’agressió sexual i l’advocat d’un altre processat per abús sexual al no haver-hi penetració en el seu cas. Així mateix, dos s’enfronten a una pena afegida per descobriment i revelació de secrets al gravar la violació grupal amb els seus telèfons mòbils.

En el cas dels acusats, els seus advocats van demanar que siguin condemnats a penes d’entre tres anys i mig i quatre anys i sis mesos de presó. Per a les defenses, a més dels atenuants de reparació del dany i confessió tardana, es presenten la de dilacions indegudes i l’afectació a les seves capacitats per la intoxicació amb alcohol i drogues.

L’advocada del Joffre, Miriam Santamaria, va indicar que no se’ls pot considerar cooperadors necessaris de tres delictes d’agressió sexual. «Són coautors i no hi ha intercanvi de rols, operen alhora», va assenyalar la lletrada.

Notícies relacionades

Les defenses dels acusats van destacar l’esforç de les seves famílies, d’origen humil, per reunir 60.000 euros per indemnitzar la víctima.

L’advocat d’un acusat, José Luis Sánchez Calvo, es va congratular de la rebaixa de penes plantejada per la Fiscalia, tot i que va assegurar no estar satisfet amb el desenvolupament del judici i es va referir a la pressió patida pel Ministeri Públic per no haver arribat a un acord de conformitat. Aquest acord hauria evitat la presència de la víctima en el judici. «Els acusats han volgut evitar que revisqués els fets», va assenyalar Sánchez Calvo.