Gastronomia japonesa
Un estudi aconsella un consum moderat de sushi i reduir les peces amb tonyina
La combinació més saludable és de vuit peces de maki d’anguila, nigiri o sashimi amb salmó

El millor sushi de Barcelona
Un estudi sobre la concentració d’elements tòxics del sushi i el seu elevat risc de consum, realitzat pel centre de Tecnologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica (TecnATox) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), ha determinat que se n’ha de fer un consum moderat i reduir les peces que continguin tonyina. A més, assegura que la combinació més saludable són vuit peces de maki d’anguila, nigiri o sashimi amb salmó.
El sushi es compon principalment d’arròs i peix. Per aquesta raó, a simple vista pot semblar saludable. Però el peix, que destaca pel seu alt valor nutricional, també pot ser una font d’exposició a metalls com el mercuri, el cadmi, el plom, l’estany i l’arsènic. I l’arròs, que aporta nutrients com la fibra i és baix en grasses, pot ser una via d’exposició a alguns contaminants com l’arsènic inorgànic, un element natural que es troba a la terra i que contenen alguns aliments com l’arròs o altres productes procedents del mar.
La investigació
Per a la investigació, van analitzar un centenar de peces de sushi de tres tipus diferent, el sashimi, peix cru tallat a làmines que se serveix amb soja i wasabi; els makis, un rotllo d’alga farcit d’arròs amb peix cru a l’interior, i els nigiris, porcions d’arròs compactat amb peix o marisc cru a sobre. A partir d’aquí, van analitzar les concentracions de diversos elements tòxics com cadmi, níquel, plom i mercuri, a més d’arsènic inorgànic i metilmercuri.
Els resultats
Els resultats han mostrat una concentració més elevada d’arsènic inorgànic –que es troba principalment en l’arròs–, en el maki i en el nigiri que en el sashimi. Això està associat a la presència de l’arròs. A més, han trobat nivells de mercuri més elevat en els tipus de sushis que contenen tonyina.
També han observat una elevada exposició de níquel i plom, tot i que per sota dels nivells de seguretat establerts per l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició. Al contrari, segons Montse Marques, una de les investigadores de l’estudi, han detectat una elevada presència de metilmercuri, un compost altament neurotòxic.
Els investigadors consideren que una ingesta adequada de sushi és la de vuit peces en adults i adolescents i la de tres peces en la població infantil.
- Nova hora La Oreja de Van Gogh ha d’endarrerir la venda d’entrades de la seva gira 2026 amb Amaia Montero i llança un comunicat explicant-ne el motiu
- Sancions Possible multa per posar un cartell d’alarma a casa sense tenir el servei contractat: fins a 100.000 euros
- Reforma horària El final del canvi d’hora obre la porta que Espanya recuperi el seu fus horari natural
- "Espanya té dues grans capitals europees: Madrid i Barcelona"
- La caòtica presentació de ‘Lux’
- tour de por Un passeig entre fantasmes per Barcelona
- Successos Els Mossos cacen in fraganti un depredador sexual d’estudiants en un autobús a Girona
- Famosos El motiu pel qual Pedri practica dejuni intermitent: «em sento molt millor»
- Cuina ¿Per què mig Espanya està posant vinagre a la paella per fer ous ferrats?
- Entrevista Pablo Duchement, pèrit judicial: «No tot el ‘bullying’ és una qüestió d’autoestima, hi ha nens que són psicòpates»