Redueix la cintura

La xocolata beneficia les dones amb menopausa

Una ingesta alta de xocolata amb llet al matí pot ajudar a cremar greix i reduir els índexs de glucèmia en dones postmenopàusiques

El consum moderat de xocolata és beneficiós per al cor.

El consum moderat de xocolata és beneficiós per al cor.

4
Es llegeix en minuts

Una ingesta alta de xocolata amb llet al matí pot ajudar a cremar greix i reduir els índexs de glucèmia en dones postmenopàusiques, segons una investigació dirigida per la catedràtica de la universitat de Múrcia Marta Garaulet i el doctor Frank Scheer, de l’hospital de dones Brigham.

En el treball, que forma part de la tesi doctoral de Teresa Hernández González, les dones que hi han participat no es van engreixar prenent xocolata, independentment de l’hora de la ingesta i, a més, la xocolata va presentar altres efectes beneficiosos sobre el metabolisme que van diferir segons el moment del dia en què es va consumir la xocolata.

Segons Garaulet, «per estudis anteriors sabem que l’hora del menjar és un sincronitzador de rellotges interns associats amb l’obesitat, per la qual cosa la hipòtesi de partida era que, depenent de l’hora d’ingesta, la xocolata tindria un efecte diferent sobre la gana i altres factors relacionats amb el pes corporal».

Les conclusions s’han obtingut després d’un estudi creuat i aleatori entre dones que durant un període de 14 dies van prendre xocolata amb llet durant la primera hora després d’aixecar-se (demà), durant 14 dies el van prendre durant l’hora abans de dormir (nit) i també van mantenir un tercer període de 14 dies en què no van prendre xocolata, de forma aleatòria, i amb una setmana de descans entre cada condició experimental.

Durant l’estudi, totes les participants van consumir 100 grams de xocolata amb llet en l’hora indicada, cosa que suposa 542 quilocalories extres sobre la seva dieta habitual.

Es va elegir aquest tipus de xocolata perquè és la més consumida, per ser menys amarga que la xocolata negra i perquè té cafeïna, teobromina, polifenols i tanins, és a dir, principis actius amb efectes antioxidants beneficiosos propis de la xocolata negra, però que també es troben en aquesta varietat de xocolata amb llet.

Una de les primeres conclusions és que no es va produir cap diferència en el pes o la composició corporal, independentment d’en quin període de l’estudi estiguessin les dones.

Les dones postmenopàusiques tenen un factor de risc per a l’obesitat i tendència a acumular greix a l’abdomen i, malgrat això, la ingesta de xocolata diària durant 14 dies no els va fer engreixar-se.

El que sí que passa és que, tant si el consum és al matí com si és a la nit, disminueix la gana i el desig pel dolç durant el dia.

Això suposa que la ingesta d’aliments es redueix en 300 quilocalories si la xocolata es consumeix al matí i en 150 quilocalories si es pren de nit. Aquestes xifres en cap cas compensen les 542 quilocalories ingerides amb la xocolata, per la qual cosa l’efecte de no engreixar-se segurament es devia a altres factors.

En concret, els investigadors han detectat que si la xocolata es pren a la nit es produeixen canvis metabòlics com que augmenti l’activitat física espontània en un 7%. A més, també augmenta la dissipació de la calor després dels menjars en un 1,3%, per la qual cosa amb la mateixa quantitat d’ingesta s’acumula menys energia.

D’altra banda, també augmenta l’oxidació de carbohidrats en un 35%, cosa que significa que l’organisme tria en gran manera els sucres per obtenir l’energia necessària.

Si la xocolata es pren als matins, en el període dels 14 dies s’observa que es redueix la glucèmia en dejú en un 4,5%, mentre que augmenta l’oxidació dels greixos en un 26% i la circumferència abdominal es redueix en un 2%; és a dir, prendre xocolata al matí ajuda a fer baixar el sucre en sang i promou la mobilització de greixos del cos.

«Tots aquests efectes de prendre la xocolata al matí es tradueixen en la reducció de la cintura, una cosa que crida l’atenció especialment tenint en compte l’elevat consum de quilocalories que suposen els cent grams diaris de xocolata», apunta Teresa Hernández-González.

Marta Garaulet afegeix com a molt significatiu el fet que «al matí el consum de xocolata provoqui que es cremi més grassa i que la ingesta de xocolata a la nit produeixi un efecte sobre les reserves de sucres, això podria ser interessant per a la pràctica d’esport i l’obtenció d’un rendiment més gran».

A més, tant la xocolata a la nit com durant el dia influeix en els perfils de la microbiota intestinal i la seva funció. En concret, disminueixen els firmicuts i augmenten les actinobactèries; o el que és el mateix, es produeixen canvis a la microbiota intestinal que podrien reflectir un efecte antiobesogènic; una cosa que s’ha observat especialment al matí.

D’altra banda, quan es va analitzar el son i la temperatura corporal, es va veure que la variabilitat del son i de l’hora de ficar-se al llit disminuïa al prendre la xocolata a la nit, no obstant, l’efecte en el son al prendre la xocolata al matí va ser que augmenta el temps dedicat a la migdiada.

Notícies relacionades

«Tenint en compte que nombrosos estudis identifiquen el son regular i més durada del son amb menor risc d’obesitat, aquesta pot ser una de les explicacions que un major nombre de calories no suposés engreixar-se i que en general resulti en una sèrie de canvis metabòlics beneficiosos», explica Frank Scheer, especialista en cronobiologia.

En resum, aquest estudi aleatori i creuat, suggereix que la xocolata al matí o a la nit en una finestra estreta de temps pot influir de forma diferent sobre la gana, l’apetència, l’oxidació de substrats, la microbiota i el son.

Temes:

Dones