Estirada d’orelles

Merkel lamenta l’absència de regles comunes per viatjar a la UE

«Hem avançat en els últims mesos», va matisar, no obstant, «però no on m’agradaria que estigués la Unió Europea»

Merkel lamenta l’absència de regles comunes per viatjar a la UE
1
Es llegeix en minuts

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va lamentar aquest dimarts l’absència de normes comunes a la Unió Europea per als desplaçaments de persones, mentre la propagació de la variant delta del coronavirus genera cada vegada més preocupació a Europa.

«Lamento que fins ara no hàgim aconseguit una actitud comuna dels Estats membres respecte a les regles de viatge», va declarar la cap de govern en una roda de premsa a Berlín juntament amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

«Ara tenim aquesta situació a Portugal, potser hauríem pogut evitar-la. És per això que hem de treballar encara més», va afegir, en al·lusió a la preocupació del govern portuguès per un repunt de casos de Covid-19.

Mentre que diversos països europeus van suavitzar les mesures sanitàries, Portugal va haver de prendre mesures restrictives prohibint les entrades i sortides durant el cap de setmana a la regió de Lisboa.

La setmana passada, el país va registrar el nivell de contagis diaris més alt des del mes de febrer.

«Hem avançat en els últims mesos», va matisar, no obstant, Angela Merkel. «Però no on m’agradaria que estigués la Unió Europea», va apuntar, dos dies abans de la cimera europea que se celebrarà dijous i divendres.

Per la seva banda, Ursula von der Leyen va considerar que només és «una qüestió de temps» fins que la variant delta es converteixi en la dominant al continent.

«És important continuar vacunant al més ràpidament possible», va afegir.

Notícies relacionades

Els països de la UE es van posar d’acord per coordinar les seves mesures i facilitar els viatges dins del bloc comunitari durant l’estiu boreal, amb l’adopció d’un certificat sanitari, però preveuen la possibilitat de reimposar restriccions en cas d’emergència.

A partir de l’1 de juliol, qualsevol persona que compti amb un certificat sanitari europeu que testifiqui que ha sigut vacunada, que té un test negatiu al coronavirus o que està immunitzada després d’haver-se contagiat, hauria de poder viatjar dins de la UE sense haver de realitzar-se tests suplementaris o observar quarantenes.