Coronavirus

Un responsable de l’EMA recomana evitar l’ús de la vacuna d’AstraZeneca

Països com França i Alemanya es plantegen la seva prohibició davant la creixent disponibilitat de Pfizer i Moderna

Un responsable de l’EMA recomana evitar l’ús de la vacuna d’AstraZeneca
1
Es llegeix en minuts

Un alt responsable de l’Agència Europea del Medicament (EMA) va estimar, en una entrevista publicada diumenge, que seria preferible deixar de distribuir la vacuna d’AstraZeneca contra la Covid-19 per a totes les edats si hi ha alternatives disponibles. Marco Cavaleri, responsable de l’estratègia de vacunació del regulador europeu, també va declarar al diari italià ‘La Stampa’ que l’immunitzant de Johnson & Johnson hauria de ser utilitzat preferentment per als més grans de 60 anys.

Aquestes dues vacunes de vector viral van ser aprovades per l’EMA per als més grans de 18 anys, però se les ha relacionat amb casos de coàguls sanguinis, poc comuns però greus. A la Unió Europea, també són autoritzats els vials de Pfizer/BioNTech i Moderna, amb la tecnologia d’ARN missatger. Cavaleri, preguntat per si no seria preferible prohibir AstraZeneca, incloent els més grans de 60 anys, va respondre: «Sí, és una opció que molts països, com França i Alemanya, es plantegen a l’empara de la disponibilitat creixent de vacunes d’ARN missatger».

Notícies relacionades

«No obstant, els incidents han sigut molt rars i van tenir lloc després de la primera dosi. És cert que hi ha menys dades sobre la segona dosi, però al Regne Unit això (el programa de vacunació) està funcionant bé».

Així mateix, el responsable considera que la vacuna d’una dosi de Johnson & Johnson presentava «menys problemes que AstraZeneca», tot i que va precisar que havia sigut molt menys distribuïda. «Amb una sola dosi, és útil per a certes categories de difícil accés, però continua sent (una vacuna) amb adenovirus, i és preferible reservar-la als més grans de 60 anys», va dir.