Una educació enfocada al món laboral

L’FP a Espanya: només el 12% dels alumnes l’escull davant el 22% de l’OCDE

Barcelona 09/06/2021 Sociedad
Estudios FP

Clase de grado medio de Electromecánica en la escuela Monlau
AUTOR: JORDI OTIX

Barcelona 09/06/2021 Sociedad Estudios FP Clase de grado medio de Electromecánica en la escuela Monlau AUTOR: JORDI OTIX / JORDI OTIX

1
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

En el curs 2020-21, el nombre de matriculacions en formació professional (FP) ha augmentat en un 5,2% respecte a l’any anterior. Però els números globals continuen fent curt. Actualment, només el 12% dels alumnes escullen FP, un percentatge petit comparat amb la mitjana de l’OCDE (21,8%) i de la UE (26,8%).

La poca afecció històrica a Espanya cap aquest tipus d’estudis xoca amb les seves evidents sortides laborals. Si l’atur juvenil general ascendeix al 40%, entre els titulats en formació professional està entre el 6% i el 7%.

Notícies relacionades

La previsió econòmica és que el 2025 el 50% dels llocs de treball requereixin un tècnic o un tècnic superior. Ara mateix, Espanya només arriba a cobrir un 25% d’aquests llocs de treball, així que el repte és doblar-ho, una cosa que no se soluciona amb la sobrequalificació (titulats universitaris) sinó amb una qualificació ajustada a les tasques que es demanen.

El Ministeri d’Educació i Formació Professional ha treballat en l’actualització dels títols existents i n’ha creat 20 de nous, la majoria dels quals estan relacionats amb la digitalització: ciberseguretat, desenvolupament de videojocs, robòtica, muntatge de drons, ‘big data’, intel·ligència artificial, manteniment de vehicles elèctrics...