Sisè crim en una setmana

Un altre assassinat tanca una setmana negra en violència masclista

  • Un home, amb una ordre d’allunyament en vigor, ha sigut detingut a Saragossa quan s’ha llançat al buit després de matar presumptament la seva parella sentimental

  • La mort de cinc dones i el fill d’una de les víctimes activa el pacte d’Estat per actualitzar les eines de protecció

Un altre assassinat tanca una setmana negra en violència masclista

Europa Press / Fabián Simón

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Aquesta setmana, per sisena vegada consecutiva, la violència masclista arrabassa una vida. Un home de 31 anys, que s’ha llançat al buit des de casa seva, al barri de Las Fuentes de Saragossa, ha sigut detingut per la Policia Nacional com a presumpte autor de l’assassinat d’una dona de 35 anys amb qui tenia una relació sentimental.

El crim suposa el cim a una setmana tràgica, ja que a cinc dones, una d’elles embarassada, així com al fill de set anys d’una d’elles, els han arrabassat la vida. El greu repunt va motivar que divendres el Ministeri d’Igualtat convoqués d’urgència una reunió dels integrants del pacte d’Estat contra la violència de gènere, en què es va acordar impulsar un «pla de millora i modernització de les eines i protocols disponibles», en vista que algunes de les actuacions estan «fallant», segons va reconèixer la ministra d’Igualtat, Irene Montero.

De fet, l’arrestat a Saragossa, que es manté custodiat a l’uci d’un hospital de la capital aragonesa a causa de les ferides que va patir al llançar-se al buit, tenia una ordre d’allunyament en vigor i, malgrat que la difunta havia interposat diverses denúncies contra ell per maltractaments, les institucions no han sabut protegir-la.

El perdó

Segons el relat de persones pròximes a la parella, no era la primera vegada que la víctima acudia a casa del seu agressor, com va passar ahir a la nit, malgrat l’ordre d’allunyament. Un patró molt comú en les dones maltractades, que en ocasions perdonen els seus agressors, a causa del fort vincle sentimental que senten cap a ells, i reprenen la relació. Altres vegades, tornen amb ells perquè el maltractador els fa xantatge o les enganya.

En aquesta ocasió, segons explica EFE, el detingut es va tirar per la finestra al veure arribar als agents a casa seva. El crim es va produir en un pis del carrer Leopoldo Romeo de Saragossa, des d’on una veïna va alertar a les 00:45 hores que una dona estava demanant auxili, de manera que diversos cossos de seguretat van acudir a l’edifici i van veure un home enfilat a una finestra o un balcó.

Els agents li van cridar que no es tirés, però l’home es va precipitar i va resultar ferit greu. El servei sanitari dels bombers el va atendre allà mateix i va traslladar l’Hospital Miguel Servet amb pronòstic molt greu. D’altra banda, agents de la Policia Nacional van fer caure la porta del domicili i es van trobar amb la dona morta a l’interior.

«Unitat feminista»

Notícies relacionades

En vista d’aquest nou crim, la ministra d’Igualtat ha demanat «unitat feminista i institucional contra la violència masclista», a través de la xarxa social Twitter.

La Delegació del Govern està obtenint dades per ratificar si es tracta o no d’un crim masclista. Si es confirma que ho ha sigut, la xifra de dones assassinades aquest any ascendiria a 14, quatre menys que el 2020, que va ser l’any amb menys mortes, 45, des del 2003. Si bé, els experts en violència masclista van alertar que el descens de morts va estar motivat perquè, durant el confinament, els maltractadors tenien un control complet sobre les seves víctimes.