Experiment als EUA

Una empresa reclzada per Bill Gates allibera milions de mosquits modificats genèticament

L’experiment busca evitar la propagació de malalties com el dengue, el Zika o la malària

Una empresa reclzada per Bill Gates allibera milions de mosquits modificats genèticament
1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

L’empresa britànica Oxitec, que rep finançament de la Fundació Bill i Melinda Gates, ha alliberat als illots de Florida (EUA) centenars de milions de mosquits modificats genèticament per estudiar com controlar la seva reproducció i frenar la propagació de malalties com el dengue, el Zika o la malària.

En un comunicatOxitec explica que aquest experiment, realitzat a finals del mes d’abril en col·laboració amb el Districte de Control de Mosquits dels Illots de Florida (FKMCD), busca frenar la reproducció d’una espècie invasora, els Aedes aegypti, principals agents transmissors de malalties potencialment mortals. Segons Oxitec, aquesta espècie només representa el 4% de la població de mosquits a Florida, però és la més transmissora de malalties.

Notícies relacionades

Els mosquits alliberats són mascles, que no piquen, sinó que s’alimenten de nèctar. El seu objectiu passa per transmetre un gen assassí a les femelles, perquè no arribin a la seva etapa madura. Els mascles se’ls ha modificat un gen, anomenat OX5034, que restringeix la supervivència de les femelles amb les quals s’acoblin. Així, els mosquits femelles no arribaran a créixer prou per picar els éssers humans i, consegüentment, no podran transmetre malalties. 

No és la primera vegada que l’empresa allibera mosquits modificats. Anteriorment ja ho va fer en llocs com el Brasil o les illes Caiman. A Indaiatuba (Brasil), segons ha afirmat Oxitec, el mosquit mascle va aconseguir suprimir aquest tipus de mosquit fins en un 95%, després de 13 setmanes de tractament, en comparació amb altres llocs de control de l’esmentada ciutat que no havien sigut sotmesos a aquest tractament.