La lluita contra la pandèmia

IrsiCaixa crea una web per controlar les variants de SARS-CoV-2 a Espanya

  • CovidTag farà un seguiment geogràfic per autonomies de les diferents soques del virus

1
Es llegeix en minuts

L’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa ha creat una nova pàgina web, anomenada CovidTag, per fer seguiment de l’evolució de les variants del SARS-CoV-2 a Espanya, una eina que servirà per portar a terme una revisió exhaustiva de la prevalença de cada soca en cadascuna de les comunitats autònomes.

Tal com ha informat el centre, es tracta d’un projecte anomenat CovidTag, que permet obtenir el nombre total de mostres seqüenciades a cada regió i que s’actualitza setmanalment gràcies a la base de dades de GISAID, una plataforma que ofereix informació genòmica global relacionada amb el virus.

«L’objectiu d’aquesta nova pàgina web és compartir amb tot el món i en directe la situació actual de la pandèmia a Espanya, fent un seguiment geogràfic de les diferents variants que van apareixent», ha explicat l’investigador Marc Noguera-Julian, que ha recordat que des de l’inici de la pandèmia s’han seqüenciat al país més de 20.000 mostres de SARS-CoV-2.

Notícies relacionades

A través de CovidTag, els usuaris poden comparar l’evolució de les variants del SARS-CoV-2 entre comunitats, així com contrastar la situació d’una autonomia en concret amb la de l’Estat en general mitjançant uns gràfics que mostren la prevalença de les variants al llarg del temps.

«La quantitat de mostres seqüenciades pot ser molt dispar entre comunitats autònomes, i això cal tenir-ho al cap a l’hora d’interpretar les freqüències de les variants a cada regió», ha advertit, per la seva banda, l’enginyer d’IrsiCaixa i cocreador de CovidTag Francesc Català. L’eina permet, així, veure, per exemple, com les noves variants que van apareixent, com la britànica, van desplaçant les anteriors. Per això, en paraules de l’investigador Roger Paredes, eines com CovidTag són essencials per implementar accions de contenció de manera anticipada, ja que gràcies a aquestes es poden prendre decisions de manera informada i prevenir l’aparició de noves variants o l’expansió de les que ja existeixen».