Més d’un segle d’antiguitat

El Llibre de família deixa d’expedir-se aquest divendres

  • El document s’utilitzava fins ara en una gran quantitat de gestions o tràmits oficials com sol·licitar ajudes, empadronar-se o divorciar-se

El Llibre de família deixa d’expedir-se aquest divendres
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Llibre de família tal com el coneixem desapareix aquest divendres 30 d’abril amb l’aplicació de la Llei 20/2011, una modificació del Registre Civil que substitueix el tradicional llibre en format físic per una base de dades ‘online’.

D’aquesta manera, la tecnologia substituirà el paper en un nou sistema de registre electrònic amb una base comuna per a tot Espanya i que s’adaptarà a les noves necessitats de la digitalització. A més, amb aquesta nova llei, els documents oficials ja expedits no perdran la seva validesa.

Facilitarà gestions

Tal com apunta el BOE, el Llibre de família «perd sentit dins del model modern que s’ha configurat». Fins ara, el document en paper s’utilitzava en una gran quantitat de gestions o tràmits oficials com sol·licitar ajudes, empadronar-se o divorciar-se.

El caràcter físic del tradicional document, que té més d’un segle d’antiguitat, podia comportar dificultats en les gestions. El nou model digital, no obstant, permetrà realitzar els tràmits des de qualsevol oficina de l’Estat i obtenir certificacions telemàtiques.

A més, podrà ser consultat des de qualsevol aparell electrònic com ordinadors o telèfons mòbils.

¿Com funciona?

Notícies relacionades

Tota la ciutadania tindrà assignat un codi personal, a través del qual es crearà un registre individual per cada persona i se suprimirà el «tradicional sistema de divisió del Registre Civil en Seccions –naixements, matrimonis, defuncions, tuteles i representacions legals-» creant un document personalitzat de cada individu.

D’aquesta manera, aquest divendres entra finalment en vigor aquesta llei que porta al tinter des del 2010, quan el llavors ministre Francisco Caamaño, del Govern de Zapatero, proposava deixar d’expedir aquest document a favor de crear una base de dades virtual.