Com-Cov

El Regne Unit recluta més voluntaris per a un assaig de combinació de vacunes

  • Els experts volen analitzar la possibilitat que ofereixi una immunitat més àmplia i duradora contra el coronavirus

1
Es llegeix en minuts

El Regne Unit ampliarà amb més voluntaris i nous tipus de vacunes un assaig dissenyat per establir l’efectivitat de subministrar dos preparats diferents contra la Covid-19 en la primera i la segona dosi. L’investigador al capdavant d’aquest programa, Matthew Snape, de la Universitat d’Oxford, va explicar aquest dimecres que preveu reclutar 1.050 nous voluntaris més grans de 50 anys que ja hagin rebut passades 12 setmanes una injecció amb la vacuna de Pfizer o d’AstraZeneca. Aquests rebran una segona dosi d’aquestes mateixes vacunes o dels preparats de Moderna (ja aprovada) o de Novavax, que està previst obtingui el vistiplau de les autoritats britàniques pròximament.

L’assaig, denominat Com-Cov i que està a càrrec de l’anomenat Consorci Nacional d’Avaluació de la Immunització, va començar el febrer passat amb la participació d’uns 800 voluntaris més grans de 50 anys residents a Anglaterra. A aquest primer grup se li va administrar el preparat d’Oxford/AstraZeneca seguit del de Pfizer/BioNTech i viceversa, amb un espai de temps entre tots dos de 12 setmanes.

Els experts volen analitzar la possibilitat que la combinació de vacunes ofereixi una immunitat més àmplia i duradora contra el coronavirus i les seves noves variants, cosa que, a més, flexibilitzaria la campanya de vacunació davant els eventuals problemes de subministrament.

Primers resultats al maig

Notícies relacionades

Com-Cov preveu presentar resultats preliminars de la primera fase el mes vinent, mentre que els d’aquesta segona fase expandida podrien estar disponibles al juny o al juliol, si bé els dos assajos es prolongaran duraran uns 13 mesos. «Si podem demostrar que aquest procés mixt genera una resposta immune tan bona com la del procés estàndard, sense un augment significatiu de les reaccions a la vacuna, això permetrà que més gent completi el seu cicle d’immunització contra la Covid-19 més ràpidament», va assenyalar Snape a la cadena BBC.

El millor escenari, va dir, és que «no hàgim de descartar» cap de les possibles combinacions de vacunes. «Aquest és l’objectiu, mirar si existeix alguna combinació que no hauríem d’oferir perquè no genera una bona resposta immunològica. Confio que això no passarà», va afegir l’expert.