Coronavirus

Comença el mes del Ramadà per a dos milions de musulmans a Espanya

  • Les mesures sanitàries pel coronavirus condicionaran la festivitat islàmica

La mesquita de Mevlana.

La mesquita de Mevlana.

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La comunitat musulmana a Espanya –2 milions de persones– celebra a partir d’aquest dimarts el mes del Ramadà, el segon que té lloc en context de pandèmia i que es veurà condicionat per les mesures de precaució adoptades en cada comunitat autònoma o mesquita per evitar el risc de contagis.

Prop més de dos milions de persones professen la religió islàmica a Espanya (el 42% són espanyols; un 38%, marroquins, i un 20% d’una altra nacionalitat) i estan cridats a commemorar aquesta festivitat que recorda la primera revelació de l’Alcorà a Mahoma, una celebració per als fidels i d’especial significat religiós. Més enllà d’abstenir-se de beure, menjar, fumar i mantenir relacions sexuals en les hores diürnes, el Ramadà és un dels cinc pilars de l’Islam, serveix de purificació espiritual i corporal, és un mes de reflexió i també de convivència.

Si l’any passat els musulmans van viure aquest mes sagrat amb les mesquites tancades, en aquesta ocasió els fidels sí que podran acudir-hi per resar i celebrar, però amb importants limitacions. La Comissió Islàmica d’Espanya (CIE) ha fet una crida a tota la comunitat musulmana perquè eviti les aglomeracions i les reunions massives, i ha recomanat als fidels reduir al màxim possible el temps de permanència al lloc de culte. En aquest sentit, ha desaconsellat fer l’iftar –l’àpat nocturn amb què es trenca el dejuni– a la mesquita, a fi d’evitar aglomeracions i riscos de contagi, i ha insistit en la necessitat de guardar les distàncies de seguretat i fer ús de les mascaretes. Quant al ‘tarawih’, pregària nocturna que inclou extenses recitacions de l’Alcorà i que tradicionalment es porta a terme en grup a la mesquita, el CIE indica en aquesta ocasió que és millor fer-ho a casa i, en el cas que s’acudeixi a la mesquita, recorda que serà necessari consultar el toc de queda en cada comunitat o ciutat autònoma. Si no dona temps a efectuar les pregàries i tornar al domicili abans del toc de queda, «haurem de fer el ‘tarawih’ en família al domicili, i no a la mesquita o lloc habilitat», indica.

Notícies relacionades

A Ceuta, on el 30% de la població és musulmana, les 33 mesquites tancaran cada dia després de l’última pregària prèvia a la ruptura del dejuni, atès l’increment de contagis de Covid-19. Malgrat que el president de la Unió de Comunitats Islàmiques d’Espanya (UCIDE) a Ceuta, Laarbi Mateis, i el representant de la Comissió Islàmica d’Espanya (CIE), Hamido Mohamed Abdselam, havien demanat que s’ampliés el toc de queda nocturn entre les 23.30 i les 24.00 hores perquè donés temps a les pregàries del ‘tarawih’ i l’‘isha’ –oració de la nit–, finalment s’ha acordat avançar el tancament dels temples per prevenir l’expansió del coronavirus.

La Comissió Islàmica recorda, així mateix, que el dejuni és un deure religiós personal, individual i íntim i que «cada persona capaç ha de portar a terme». No obstant, remarca que qui per algun motiu es veiés incapaç de realitzar el dejuni haurà de consultar un metge exposant les seves circumstàncies particulars.