Tecnologia anti-Covid

Objectiu: matar el coronavirus que hi ha en l’ambient

  • Internet s’ha omplert d’invents i productes que prometen mantenir el coronavirus a ratlla per via aèria, però no tots són igual de convenients

Objectiu: matar el coronavirus que hi ha en l’ambient
3
Es llegeix en minuts
Juan Fernández
Juan Fernández

Periodista

ver +

Des de sistemes que mesuren la puresa de l’aire fins a substàncies que prometen eliminar d’una fogonada el coronavirus que flota en l’ambient, la pandèmia ha implicat una eclosió de tècniques, recursos i aparells de tota mena per combatre el coronavirus per via aèria, o almenys mantenir-lo a ratlla. No obstant, no tots els invents que es comercialitzen són igual d’útils ni recomanables. Els científics demanen a les autoritats que posin ordre en un mercat que consideren mancat de control.

MESURADORS DE CO2

La transmissió aèria del coronavirus es produeix quan respirem l’aire que ha exhalat una persona infectada. Per això, els mesuradors de CO2 s’han erigit com l’eina més útil que existeix per combatre la Covid en espais interiors, ja que permeten conèixer la concentració d’aire exhalat –és a dir, carregat de CO2– que hi ha en l’ambient. Superat un determinat límit –al voltant dels 800 ppm–, es recomana airejar el lloc. Aquests aparells, populars aquest any en empreses, comerços i centres educatius, constitueixen també la fórmula més econòmica per evitar el virus. N’hi ha a partir de 30 euros. 

FILTRES HEPA

La manera més eficaç, sana i sense efectes secundaris que existeix de netejar l’aire –a part d’obrir les finestres i fer que circuli– és filtrar-lo. I això és el que el que ofereixen els filtres HEPA. Aquestes sigles –acrònim de ‘filtre d’aire de partícules d’alta eficiència’ en anglès– s’han popularitzat arran de la pandèmia, però en realitat són més presents a la nostra vida del que pensem. Els sistemes d’aire condicionat i els aspiradors tenen aquests filtres. Els aparells amb filtres HEPA que s’han comercialitzat l’últim any, a part de filtrar l’aire i atrapar els aerosols que hi floten, el tornen net. El problema és el preu: és impossible trobar un dispositiu portàtil per menys de 400 euros.

FOTOCATÀLISI

Un dels pitjors enemics de la SARS-Cov2 és la llum solar: amb l’exposició del virus durant diverses hores sota els rajos del sol n’hi ha prou perquè es descompongui. La fotocatàlisi s’inspira en aquest fenomen natural per eliminar el coronavirus que flota en l’aire. El problema és que aquesta reacció fisicoquímica és perillosa i els sistemes fotocatalítics requereixen la instal·lació d’un professional. Només estan recomanats per a grans espais. Científics del Centre de Biologia Molecular, el CIEMAT i el Jardí Botànic de Madrid treballen actualment en el disseny d’un prototip basat en aquesta tecnologia que es podria incorporar als sistemes de climatització d’hospitals i grans superfícies.

OZÓ

L’ozó és un dels desinfectants més utilitzats en el tractament d’ambients altament contaminats a causa del seu extraordinari poder germicida. No hi ha bacteri, virus ni bitxo vivent que resisteixi el brutal procés d’oxidació que provocar la presència d’aquest gas. El seu potencial esterilitzador va fer que moltes mirades es dirigissin cap a ell al principi de la pandèmia amb l’esperança d’haver trobat una arma eficaç contra el coronavirus. Propulsats per aquesta creença, van sortir al mercat multitud de productes basats en l’ozó que prometien l’eliminació immediata del virus en l’ambient. El que no explicaven aquests anuncis són els perills que aquest gas comporta per a la salut. Els experts ho desaconsellen taxativament. 

REACTIUS QUÍMICS

Ions, germicides, peròxid d’hidrogen, oxidants... La pandèmia ha fet aflorar una variada constel·lació de productes que prometen tractar el coronavirus com fa un pot d’insecticida amb una plaga de mosquits: enverinant-lo en l’aire. «Molts d’aquests productes han demostrat que eliminen el virus. El problema és que, a més, generen altres substàncies químiques que queden en l’ambient i que poden ser nocives o tenir conseqüències per a la salut que no s’han estudiat prou», explica el viròleg Antonio Alcamí. Fins que no se’n coneguin els possibles efectes secundaris, els científics desaconsellen l’ús d’aquests tractaments i han demanat al Govern que controli la seva comercialització. 

HUMIDIFICADORS

Els ambients secs constitueixen un hàbitat ideal per a supervivència dels virus, entre ells el SARS-CoV-2. També faciliten les malalties infeccioses i respiratòries. Al principi de la pandèmia, aquesta dada va sonar com un tret de sortida al cap dels fabricants d’aparells humidificadors, que es van llançar com bojos a oferir productes amb l’atractiu de fer-li la vida més difícil al coronavirus. Des d’aleshores, internet s’ha omplert d’articles que proposen acovardir la Covid mantenint humit l’ambient de les estances interiors. Sempre és bo respirar un aire amb un nivell òptim d’humitat, però la seva eficàcia per combatre el virus és nul·la. 

Temes:

Coronavirus