En ruta Espanya

Galícia enamora el món amb una de les seves cares més ‘fosques’

Fins i tot la premsa internacional posa el focus d’atenció en aquest aspecte de la comunitat

Galícia enamora el món amb una de les seves cares més ‘fosques’
2
Es llegeix en minuts

La Galícia més fosca i més misteriosa triomfa. Aquest «racó plujós d’Espanya», com es refereix ‘The Guardian’ a la comunitat en un ampli reportatge de fa tan sols un parell de setmanes, enlluerna i ho fa de la mà de sèries d’èxit ‘made in Galícia’, que, una rere l’altra, arriben al capdamunt de les plataformes de ‘streaming’. [En ruta Espanya: els millors llocs]

El mitjà britànic posa el focus en l’audiovisual gallec i en la pugna que està marcant el nou gènere televisiu que anomenen ‘Galician Noire’. Si el sector gallec tradicionalment s’havia fet un important lloc en la indústria, els últims anys ha agafat especial protagonisme i ha captat l’atenció de gegants com Netflix o Amazon Prime Video.

Galícia triomfa a la petita pantalla en dues direccions. D’una banda, com a plató. ‘The Guardian’ cita el vicepresident de Netflix a Espanya, Diego Ávalos, que afirma que a Galícia «hi ha una llum diferent, una atmosfera diferent, i això ajuda amb el to d’un ‘thriller’».

Sense anar mes lluny, Vigo s’ha convertit des de fa mesos en l’escenari d’‘Un aunto privado’, una producció que és fruit de la primera col·laboració entre la gallega Bambú Producciones i Amazon.

A principis d’aquest març, la sèrie protagonitzada per Jean Reno i Aura Garrido escollia el nucli antic de Vigo per a una espectacular persecució carregada d’acció.

Però Galícia també aporta la seva personalitat en les trames de les produccions. Una de les primeres bombes va arribar amb ‘O sabor des margaridas’. El ‘thriller’ té l’honor de ser la primera sèrie rodada en gallec incorporada al catàleg de la popular plataforma Netflix, on arrasa entre els espectadors, que la segueixen a 180 països i s’ha posicionat com la producció en llengua no anglesa més vista. L’èxit de la primera temporada va portar els promotors de Netflix a encarregar-ne una segona entrega, que s’estrenarà el pròxim dia 2 d’abril.

A la sèrie protagonitzada per María Mera la van seguir altres produccions com ‘La Unidad’ a Movistar, ‘Auga Seca’ a HBO i recentment ‘El desorden que dejas’.

Notícies relacionades

Però no només de televisió viu ‘Galician Noire’. És més, tal com destaquen també a ‘The Guardian’, la novel·la i, concretament, la novel·la de Vigo, va funcionar com a germen de tot el moviment. Com a casos paradigmàtics destaquen ‘A praia dos afogados’, el ‘best-seller’ de Domingo Villar ambientat en aquest ciutat.

Sigui en format audiovisual o tan sols amb la paraula i fent volar la imaginació, del que no hi ha cap mena de dubte és que la Galícia més enigmàtica, de la qual els habitants d’allà disfruten des de fa anys, sedueix cada vegada més fora de les seves fronteres.