No era ‘Nabody’

Investiguen la travessia de la pastera en la qual viatjava la nena morta

  • Una hipòtesi és que els adults acaparessin el menjar

  • Un pediatre aclareix que la nena que va morir diumenge no es deia ‘Nabody’

3
Es llegeix en minuts

La policia investiga què va passar a la pastera on viatjava la nena maliana de 24 mesos, coneguda com a Nabody inicialment, però al final resulta que no era el seu nom. La petita va ser reanimada in extremis sobre l’asfalt del moll d’Arguineguín, a Gran Canària, la nit de dimarts passat per dos membres de Creu Roja i va morir diumenge a l’Hospital Materno Infantil de Las Palmas de Gran Canària. La pastera en la qual viatjava va sortir de Dajla, al Marroc. La distància és d’unes 240 milles que se solen recórrer en dos dies per arribar a les Canàries, tot i que en moltes ocasions es perden perquè es trenca el motor o perquè els patrons no tenen experiència. En aquesta embarcació anaven 52 persones: 29 dones (una d’elles embarassada), 14 homes i nou nens. Tots els menors i diverses dones van acabar a l’hospital.

La nena de 24 mesos viatjava acompanyada d’una germana seva de 13 anys, hospitalitzada però en situació menys greu, i de la seva mare, que també rep assistència hospitalària. A l’arribar no li van poder fer la filiació policial perquè el primer era salvar-los la vida. La policia ja està realitzant aquesta tasca, de la qual es desprèn que la menor va venir amb la seva mare i germana. D’entre les hipòtesis del que va passar en aquesta embarcació, s’estudia que alguns adults podrien haver acaparat el menjar, perquè no és normal que en quatre dies hagin arribat tantes persones en tal mal estat de salut. Els altres menors ingressats es troben millor.

A l’hospital encara hi ha 12 nens i 8 adults, a més d’un home que segueix en cures intensives, que van arribar en les últimes dues pasteres a Gran Canària. Aquest 2021 ja han mort 19 persones migrants. El delegat del Govern a les Canàries, Anselmo Pestana, exposa que la ruta canària és la mes dura que existeix cap a Europa i se sap que hi ha persones que, durant la travessia, són llançades al mar.

Pestana tenia «esperança» que la menor pogués sobreviure, però no va ser així, i això «trenca el cor» i posa l’accent en el drama de la immigració. La infermera de Creu Roja que va atendre aquesta nena ha viscut aquest drama amb la massiva arribada de migrants a les Canàries –28.000 entre l’any passat i el que va de 2021. Paula Atochero va ser protagonista d’un altre episodi dramàtic al gener. Va atendre una mare que viatjava amb dos bessons però que va arribar en estat de shock al veure que un dels seus fills, Alhassane, va ser llançat al mar després de morir. La seva germana bessona, Awa, ho va explicar a l’arribar perquè la mare, de Guinea, no era capaç de parlar a l’haver patit una greu crisi d’ansietat després de veure morir el seu fill.

Notícies relacionades

En el cas de la nena de dos anys, coneguda com a Nabody, la madrilenya Paula Atochero i el saragossà Juan Miguel Vela, els dos infermers de Creu Roja, van reanimar-la perquè va arribar amb una parada cardiorespiratòria dimarts passat. L’experiència va ser dura, però només pensaven a salvar-la. «Quan vaig veure que la nena respirava, jo vaig respirar amb ella, va ser un miracle», recordava Paula. Les imatges de Juan Miguel i Paula agenollats al moll practicant la maniobra de respiració cardipulmonar a la nena han fet la volta al món. Al conèixer la mort de la nena, el president del Govern, Pedro Sánchez, va afirmar que és un «cop en la consciència de tots». El líder del PP, Pablo Casado, ho qualifica com a «punyent».

Abián Montesdecoa, el pediatre del Servei Canari de Salut que atén menors migrants, va ser qui va aclarir que la nena morta no es deia Nabody i vol recalcar que és una situació que passa sovint. L’endemà de rescatar la pastera de Nabody va arribar una altra barca amb un home mort; la seva dona embarassada era a bord. La identitat dels menors se sol reservar per deure legal. A més, els familiars que els esperen veuen les notícies, de manera que, si es donen noms sense confirmar-ne la identitat, es poden produir situacions doloroses. Pel que sembla, hi ha una altra menor que es diu Nabody però està bé. «Aquests dies han arribat molts nens petits que han necessitat ingrés, en ocasions no acompanyats de la mare. Això ha dificultat la seva identificació, perquè tothom ha fet elucubracions posant nom als nens sense parlar amb les seves mares», va assenyalar el professional sanitari a la cadena SER.