Desconfinament

Milers d’urbanites fugen el primer cap de setmana sense restriccions

  • El Servei Català de Trànsit calcula que 682.000 vehicles han sortit aquest divendres de la capital catalana, un 3,5% més que l’anterior

Milers d’urbanites fugen el primer cap de setmana sense restriccions
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Servei Català de Trànsit (SCT) ha xifrat en uns 682.000 la xifra de vehicles que han sortit aquest divendres de l’àrea de Barcelona en el primer cap de setmana sense confinament comarcal. Suposa un increment d’una mica més del 3,5% respecte al divendres anterior. Comparat amb els registres del 2019 (l’any passat estava en vigor el confinament), el volum de trànsit s’ha reduït un 11% de mitjana. Amb tot, la xifra ha quedat una mica per sota de la previsió de més de 950.000 sortides que havia fet Trànsit a primera hora del matí. Possiblement, el mal temps ha dissuadit molts dels barcelonins que pensaven anar a la seva segona residència o que no havien fet una reserva prèvia.

L’SCT ja havia advertit que la seva previsió es podria veure reduïda per les condicions meteorològiques –amb el pronòstic de pluja i neu en algunes zones de Catalunya– o per altres factors, com per la percepció de l’estat de la pandèmia per part de la població o les restriccions al sector de la restauració, entre d’altres.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha cridat al matí a la «corresponsabilitat» de la ciutadania davant el primer cap de setmana sense confinament comarcal i ha alertat que «la mobilitat no és el problema», sinó la interacció social i «barrejar» bombolles de convivència.

La Rt puja a 1,01

La situació epidemiològica no és per llançar coets en aquests moments. Ni per abaixar la guàrdia. La velocitat de reproducció del virus (Rt) ha tornat a superar a Catalunya l’1 (es va situar en 1,01), cosa que significa que cada 100 persones contagiades infecten una mitja de 101 i indica que el coronavirus es torna a estendre. L’índex de rebrot passa a 192 (dos punts més), en una progressió ascendent des dels últims dies. La corba d’aquesta tercera onada no acaba de baixar. Després d’unes setmanes de lent descens de la pandèmia a Catalunya, alguns dels indicadors s’han estancat o fins i tot pugen lleugerament, per la qual cosa des del Govern s’insisteix que la prudència és «clau».

El nombre de pacients hospitalitzats va fluctuant els últims dies entre l’augment i el descens. Aquest divendres eren 1.427 les persones que continuaven ingressades (dijous, 1.409), de les quals 406 són a l’uci (423 el dia abans). En les últimes hores només s’ha reportat una mort, a Barcelona.

Notícies relacionades

Des del començament de la pandèmia, el nombre total de casos de Covid confirmats a Catalunya és de 580.976 infectats. Els morts són 21.088.

Per comarques, la que té un risc de rebrot més gran (EPG) és l’Alt Urgell (899 per cada 100.000 habitants), seguida de la Vall d’Aran (863), la Conca de Barberà (722), l’Alta Ribagorça (656), Osona (602), el Pla d’Urgell (526), el Pallars Jussà (420), la Garrotxa (386) i el Segrià (343).  n