Altres Fernando Simón

Christian Drosten, el viròleg mediàtic de Merkel

  • L’assessor del Govern alemany en aquesta pandèmia s’ha convertit en objecte de lloances i amenaces

3
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

És difícil trobar cap diari, ràdio o televisió a Alemanya que no hagi dedicat ja un perfil o un reportatge en profunditat a Christian Drosten, el director de l’Institut de Virologia de l’Hospital Universitari de la Charité i assessor de referència del govern federal a l’actual pandèmia. 

Drosten era un científic relativament desconegut a finals del 2019. Avui va camí dels 700.000 seguidors a Twitter, compta amb un podcast propi a la ràdio pública alemanya en què parla amb una periodista sobre diferents dimensions de la crisi sanitària i no és estrany veure’l als programes de debat i de divulgació, tan del gust de les televisions alemanyes.

Abans de l’arribada de la pandèmia a Europa era conegut en cercles mèdics i científics; la Covid-19 el va portar a inicis de l’any passat a la primera línia mediàtica davant una població àvida d’informació especialitzada sobre el comportament dels virus i sobre possibles mesures efectives per frenar-lo. Fa dècades que Drosten estudia altres coronavirus i va desenvolupar amb el seu equip el primer test per detectar la Covid-19 en humans. 

La cancellera Merkel i el seu Govern el tenen com una de les seves referències científiques destacades. Tot i que – com el mateix Drosten remarca – el director de l’Institut de Virologia de la Charité no pren les decisions polítiques, la seva opinió compta al gabinet de Merkel – química de formació i científica abans de la caiguda del Mur de Berlín – i a les reunions periòdiques entre el govern federal i els executius regionals, on es prenen les decisions sobre possibles tancaments o reobertures de la vida pública del país.

Estil directe

Drosten s’ha guanyat la fama de ser un científic amb capacitat divulgativa per al gran públic, però també de tenir un estil directe –potser massa per als polítics a qui assessora– que no s’estalvia crítiques contra mitjans de comunicació els continguts dels quals sobre el coronavirus i la pandèmia considera inexactes o directament «tergiversadors». 

Aquest estil directe i la seva constant presència a l’espai públic i mediàtic l’han portat a protagonitzar sonats enfrontaments amb altres acadèmics, com Alexander Kekulé, viròleg, microbiòleg i director d’un institut d’investigació de bioseguretat de la Universitat de Halle. Kekulé ha arribat a acusar Drosten de publicar informes incorrectes sobre el comportament del virus en els menors. El fet que aquest últim sigui exassessor del Govern federal deixa entreveure que darrere de l’enfrontament hi ha alguna cosa més que un debat científic.

Drosten tampoc ha evitat un enfrontament amb el tabloide ‘Bild Zeitung’, el diari més venut i llegit d’Alemanya amb un poder d’influència sovint utilitzat pels polítics per transmetre els seus missatges a l’electorat. El ‘Bild’ ha acusat en diverses ocasions Drosten d’inexactitud científica. El viròleg de la Charité va arribar a publicar al seu Twitter un mail en què un periodista del tabloide li donava una hora de temps per contestar a les acusacions que un dels seus estudis era fals. «Tinc coses millors a fer», va respondre Drosten al seu tweet.

Diana dels anticorona

Notícies relacionades

Com altres figures públiques que han defensat el tancament de la vida pública i la retallada de drets fonamentals per combatre la pandèmia, Drosten també s’ha convertit en una de les dianes favorites del moviment anticorona alemany, un dels més importants d’Europa. Drosten ha denunciat nombroses amenaçes a les xarxes socials i l’enviament de paquets sospitosos a casa seva. 

Davant les acusacions que utilitza la pandèmia com a trampolí personal i professional, Drosten va respondre a una entrevista amb el setmanari ‘Die Zeit: «Desitjo que la pandèmia passi al més aviat possible per tornar a concentrar-me en la meva feina. Desitjo que la gent s’oblidi de mi i que d’aquí a un parell d’anys la premsa es pregunti ‘¿Què estarà fent Christian Drosten?’«.

Temes:

Coronavirus