Espai

La Xina difon noves imatges de Mart captades per la seva sonda Tianwen-1

Es tracta de tres fotografies, dues de les quals pancromàtiques captades per la càmera d’alta resolució i es van prendre des d’una distància d’entre 330 i 350 quilòmetres sobre la superfície del planeta vermell

Mostren la superfície del planeta i la seva morfologia, incloent-hi petits cràters, serralades i dunes

1
Es llegeix en minuts

L’Administració Nacional de l’Espai de la Xina (ANEC) ha difós avui noves imatges de Mart captades per la seva sonda Tianwen-1, que va entrar a l’òrbita del planeta vermell el mes passat i preveu amartizar amb un mòdul i un vehicle explorador al maig.

Es tracta de tres fotografies, dues de les quals pancromàtiques, captades per la cambra d’alta resolució amb la qual està equipada la sonda i es van prendre des d’una distància d’entre 330 i 350 quilòmetres sobre la superfície de Mart, que ha recollit avui en un vídeo la cadena estatal CCTV.

Les imatges mostren la superfície del planeta i la seva morfologia, incloent-hi petits cràters, serralades i dunes.

El diàmetre del cràter d’impacte més gran de les imatges ronda els 620 metres, va afegir l’agència estatal Xinhua.

A aquestes dues imatges cal afegir-hi una tercera en color, també difosa avui, presa per una càmera de resolució mitjana que captura la regió del Pol Nord del planeta vermell.

L’ANEC ja va divulgar prèviament dos vídeos, de poc menys d’un minut cadascun, realitzats en el moment que la Tianwen-1 va entrar en l’òrbita de Mart després de sis mesos i mig de viatge des de la Terra.

La Tianwen-1, que consta d’un mòdul per a amartizar i un vehicle explorador, és la primera missió xinesa d’exploració a Mart i la primera de la història que combina el viatge, l’entrada en òrbita i el descens en una sola missió.

Si aconseguís explorar el planeta amb èxit, el gegant asiàtic es convertirà al tercer país a fer-ho, dècades després que ho haguessin fet els Estats Units i l’extinta Unió Soviètica.

El mòdul té previst posar-se al maig a la Utopia Planitia de l’hemisferi nord de Mart i descendir un vehicle per explorar-lo durant tres mesos.

El cost de la missió s’estima en prop de 8.000 milions de dòlars (6.596 milions d’euros).

Notícies relacionades

Des de la seva entrada en òrbita, els equips de la Tianwen-1 (‘Preguntes al cel’, en xinès, amb referència a un poema clàssic), han començat a fer fotografies i reconeixement de Mart, així com preparacions per triar el millor lloc d’amartizatge.

La sonda es va llançar el 23 de juliol del 2020 des de l’illa meridional xinesa de Hainan.

Temes:

Mart Xina