Memòria històrica

Les plaques franquistes retirades tornen a lluir a diversos carrers d’Oviedo

  • L’ajuntament procedeix a complir l’ordre judicial que anul·lava el canvi impulsat pel tripartit malgrat que una llei regional qüestiona la legalitat de les denominacions

Les plaques franquistes retirades tornen a lluir a diversos carrers d’Oviedo
1
Es llegeix en minuts

Alguns dels 17 carrers amb les plaques de bronze que van ser substituïdes a la primavera del 2018 en aplicació de la Llei de Memòria Històrica per unes de color blau i blanc amb les noves denominacions estan recuperant aquests dies els rètols originals després de procedir l’ajuntament a executar la sentència del jutjat del contenciós número 3 que anul·la l’acord pres per l’anterior equip de govern.

Carrers considerats franquistes durant el passat mandat com ara el del Comandante Vallespín han recuperat ja els indicadors retirats fa gairebé tres anys i la previsió és que la resta de les 17 vies afectades per la decisió judicial ho facin al llarg dels pròxims dies i setmanes. A priori s’estan utilitzant les antigues plaques, si bé fonts municipals admeten que a causa dels danys patits per alguns elements a causa de la seva retirada potser obliguin a encarregar nous rètols.

Notícies relacionades

La recol·locació de les antigues plaques suposa un capítol més en el culebró de la llista de carrers d’Oviedo. El consistori admet que malgrat la tornada dels antics senyals és possible que en els pròxims mesos es vegi obligat a retirar de nou les plaques quan s’aclareixi l’abast de la llei regional de Memòria Democràtica a través de la qual el Principat reclama l’eliminació de tot símbol franquista de manera immediata.

A més del canvi de plaques, el regidor d’Interior, Mario Arias, ja va anunciar que es comunicarà a Estadística l’ordre de reposar les velles denominacions dels vials a efectes postals, així com a comunicar el nou canvi als milers de veïns afectats per la mesura.