Enquesta del CIS

CIS: Més de la meitat dels pares han observat canvis en els seus fills per la pandèmia

  • Es redueix a menys de la meitat la por de morir de coronavirus, però tot i així el 32% té bastanta por que les pandèmies formin part de les nostres vides

CIS: Més de la meitat dels pares han observat canvis en els seus fills per la pandèmia
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Més de la meitat dels espanyols (el 52%) han notat canvis en la manera de ser o de comportar-se dels seus fills després de la pandèmia, segons la primera enquesta representativa del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) realitzada sobre la salut mental dels espanyols l’últim any. Un 50% considera que s’han tornat més exigents; un 45%, més retrets, i un 41%, més agressius des de l’arribada del virus respecte als canvis de comportament.

Així mateix, un 77% considera que es mostren més irritables i un 71% que protesten per qualsevol cosa, respecte a la manera de relacionar-se amb els convivents. I, quant als hàbits, un 55% assenyala que juguen massa amb la tauleta i un 53% que passen més temps veient la televisió.

Al seu torn, un 66% dels enquestats manifesten que als seus fills els costa més adormir-se, un 41% que mengen menys o no tenen gana i un 62% que són menys sociables. Davant aquests problemes, un 12% dels entrevistats admeten que han portat el seu fill al psiquiatre, psicòleg o psicoterapeuta.

Problemes mentals

Tanmateix, el nombre d’espanyols que són tractats per un professional de trastorns mentals ha disminuït durant la pandèmia, segons el sondeig. Abans de l’arribada del virus acudien al psicòleg o psiquiatre per tractar malalties com la depressió, l’ansietat o d’altres el 17% i ara un 6,4%, unes dades que no coincideixen amb les advertències dels experts en salut mental, que avisen que els problemes s’han incrementat amb la pandèmia, si bé encara no es reflecteix en aquesta estadística.

Notícies relacionades

Tot i així, el sondeig assenyala que un 41% dels espanyols tenen problemes de son, un 35% ha plorat a causa de la pandèmia, un 32% manifesta bastanta por que les epidèmies formin part de les nostres vides i un 51% diu que se sent «cansat o amb poques energies». A més, el 23% reconeix que ha sentit «molta o bastanta por» de morir de coronavirus, un percentatge que rebaixa a menys de la meitat el temor de morir de Covid detectat al novembre pel CIS.

Les dades tècniques

Es tracta d’un estudi basat en més de 3.000 entrevistes i realitzat entre el 19 i el 25 de febrer, que ha comptat amb la direcció científica d’experts com el Catedràtic de la UNED Bonifacio Sandín, especialitzat en personalitat, avaluació i tractaments psicològics, i el psiquiatre, psicoterapeuta i professor de Psicopatologia de la UNED José Luis Pedreira.