Alacant, València i Múrcia

Lladres respectuosos amb el toc de queda: així va assaltar una banda un centenar d’empreses

  • La Policia Nacional i la Guàrdia Civil detenen a Crevillent sis membres d’un grup de lladres que robaven en naus industrials i que van envestir els agents per intentar fugir

3
Es llegeix en minuts

Dues hores de plena activitat delictiva i a les deu de la nit a casa per respectar el toc de queda i no ser interceptats per incomplir les restriccions de mobilitat a causa de la Covid-19. Així operava una banda d’origen kosovar que ha sigut desarticulada per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil sota l’acusació d’assaltar 131 naus industrials des de l’any passat a les províncies d’Alacant, València i Múrcia. Els investigadors han detingut sis persones d’entre 39 i 48 anys, totes d’origen kosovar excepte una, que és de Bulgària. Els sospitosos van ser interceptats en un control a Crevillent i un d’ells va envestir el seu cotxe contra el dispositiu per intentar fugir, xoc en el qual tres agents van resultar ferits. Els investigadors xifren en 443.000 euros el valor dels efectes sostrets en les empreses assaltades per la banda, els membres de la qual residien a Torrevieja, los Montesinos i Catral.

Les indagacions, realitzades per la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta (UDEV) de la Policia Nacional d’Elx i la Guàrdia Civil de Crevillent, es van iniciar el setembre passat i es van unificar per part dels dos cossos després de coincidir en les seves investigacions les dades d’un vehicle sospitós que havia sigut detectat en alguns assalts a naus industrials.

Els sis detinguts, cinc d’ells assistits pels advocats Francisco Miguel Galiana Botella i José Manuel Alamán, van ingressar a la presó fa dues setmanes després de passar a disposició del jutjat d’Instrucció número 4 d’Elx. Un dels implicats estava reclamat per ser extradit a Bèlgica per robatoris amb violència i intimidació.

Tot i que en l’atestat entregat al jutjat es recull la imputació de gairebé mig centenar d’assalts, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional van informar ahir que la detenció de la banda ha permès aclarir 131 delictes de robatori amb força a l’interior de naus industrials de les províncies d’Alacant, València i Múrcia. A més dels assalts, els acusen d’altres delictes de robatori de vehicle, falsificació documental, blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal i contra la seguretat viària.

Les forces de seguretat van analitzar diverses denúncies per robatoris a l’interior de naus industrials, alguns d’ells pel procediment del butró, i els investigadors van concloure que, d’acord al «modus operandi» i les franges horàries dels fets, la majoria dels assalts denunciats havien sigut comesos per la mateixa banda.

Dues hores de marge

Els agents van esbrinar que part del grup residia a los Montesinos i que normalment cometien els robatoris entre les vuit de la tarda i les deu de la nit per evitar incomplir el toc de queda pel coronavirus.

En aquest marge de tot just dues hores, els implicats eren capaços d’executar de dos a tres robatoris en empreses de polígons industrials.

Els lladres es desplaçaven en dos vehicles, uns dels quals actuava com a llançadora per alertar l’altre de possibles controls policials. Per accedir a l’interior de les naus feien servir maces, radials i fins i tot martells mecànics.

Els assaltants planificaven bé els robatoris i una vegada robaven diners i altres efectes de valor fugien utilitzant rutes que anaven canviant per intentar no ser descoberts, a més de comunicar-se amb els tradicionals walkie talkie a fi d’evitar ser detectats per les forces de seguretat.

No obstant, fa dues setmanes van ser interceptats en un control policial a Crevillent quan viatjaven en dos vehicles. El conductor d’un d’ells va arremetre amb violència contra els cotxes i agents, causant lesions lleus a tres agents i danys a tres vehicles oficials.

Els detinguts van ser capturats quan tornaven d’un robatori a Lorquí (Múrcia) i en els vehicles els van intervenir un ordinador portàtil i 2.400 euros de l’esmentat assalt. També portaven un maletí amb un inhibidor de freqüències, plaques de matrícula falsa, maces, radials, dues destrals i una escala.

Notícies relacionades

A més dels arrestos, es van realitzar quatre registres en domicilis dels implicats a Torrevieja, los Montesinos i Catral i en tres garatges de la seva propietat.

Els investigadors van intervenir en els registres nombroses eines per cometre els robatoris, ordinadors, 1.393 euros, guants, passamuntanyes i els quatre vehicles que utilitzava la banda per als assalts.