Narcotràfic

La trampa en la qual va caure Miñanco fa 20 anys

  • Li van parar una trampa que li va costar 16 anys de presó

La trampa en la qual va caure Miñanco fa 20 anys
3
Es llegeix en minuts

L’agost del 2001 el mercant ‘Agios Constandinos’ navegava cap a Galícia a mil milles de la Guaiana francesa amb 4.500 quilos de cocaïna a bord valorada en 130 milions d’euros, que s’havien de transvasar a alta mar a una organització gallega. El capità del barco era un infiltrat de la DEA que viatjava amb un equip de 13 integrants del GEO de la Policia Nacional que es feien passar per part de la tripulació. L’objectiu era el gran capo gallec José Ramón Prado Bugallo, Sito Miñanco, que seguia des d’un xalet a Madrid amb els seus lloctinents el trasllat de la droga, que s’havia de descarregar a Vigo i que havia sigut subministrada pel càrtel de Medellín a Galícia.

La Policia Nacional ha esperat vint anys per treure a la llum les imatges de la denominada operació Grumet, amb l’odissea d’aquells GEO, que van patir un viatge ple de penúries –sense aigua i sense aliments– en un documental d’elpais.com. Els tretze integrants de l’equip policial relaten una experiència que els va marcar no només en la seva vida professional, sinó també a nivell personal.

Els tripulants del vell mercant, corroït d’òxid i sense lavabos, creien que el pla era acostar-se a terra i que la descàrrega es faria amb planadores, però hi va haver canvi de plans. El pesquer ‘Tatiana’ sortiria a la seva trobada per ordre de Sito Miñanco i el transvasament de farcells es faria a alta mar.

La Policia preparava un gran cop, simultani a mar i a terra, amb la presa del barco i la detenció de Miñanco i la seva organització. Quan el ‘Tatiana’ va arribar al lloc on esperava l’‘Agios Constandinos’, la Policia seguia sense proves concloents de la relació directa del capo de Cambados amb el contraban. Llavors li van parar una trampa en la qual Miñanco va caure i li va costar 16 anys de presó.

El capità del mercant, a petició de la Policia Nacional, va exigir que el pagament d’una part dels diners acordats es fes abans de transvasar els farcells al ‘Tatiana’. «La pressió va assortir l’efecte desitjat. Sito va actuar com s’esperava, va acudir a una cita en un hotel de Madrid amb els colombians i va preguntar: «¿Quants diners voleu?», relata Eloy Quirós, responsable d’aquella operació i al capdavant de la Udyco en l’actualitat. La conversa a l’hotel Mindanao de Madrid va ser gravada i va permetre «agafar» Prado Bugallo. A penes uns dies després, el 16 d’agost, de forma simultània, es va procedir a l’abordatge del ‘Tatiana’ pels GEO –mentre es passaven els farcells de cocaïna d’un barco a l’altre– sense que els mariners hi oposessin resistència, i a l’arrest de Sito Miñanco i alguns dels seus lloctinents, entre els quals Quique Arango, al xalet de Villaviciosa de Odón a Madrid. Envoltats de cartes nàutiques i amb un telèfon via satèl·lit seguien el transport de la droga per mar.

Notícies relacionades

La denominada operació Grumet era una operació encoberta dissenyada per la DEA, un altre dels infiltrats de la qual es va encarregar de facilitar el mercant d’abastament a l’organització. L’agència antidroga americana va donar participació a Espanya, i va comptar també amb la col·laboració de la Policia Muntada del Canadà.

Tot i que la confiscació d’aquesta gran partida va tenir lloc ja fa vint anys, les seves conseqüències judicials van portar a la seva condemna per blanqueig de capitals el 2019. La condemna en ferm del Suprem de 16 anys de presó per a Sito Miñanco per la partida de més de quatre tones de cocaïna de l’‘Agios Constandinos’, va ser una de les proves que va justificar el seu últim processament a l’Audiència de Pontevedra per blanqueig de capitals procedents del narcotràfic. El gener del 2019 va ser condemnat a quatre anys de presó amb alguns dels seus familiars. Miñanco acabava de sortir de la presó, després de passar els últims vint anys empresonat, quan el 2018 va ser detingut com un dels capos més grans del narcotràfic europeu. La denominada operació Mito el va tornar a la presó.

Temes:

Drogues