Violència al carrer

Indignació policial per l’incendi d’una furgoneta de la Urbana amb un agent dins

  • Clam de rebuig dels sindicats policials a l’incendi d’un furgó de la Guàrdia Urbana de Barcelona

  • El sindicat de policia local SAPOL es personarà als tribunals contra el detingut per l’atemptat.

Indignació policial per l’incendi d’una furgoneta de la Urbana amb un agent dins
7
Es llegeix en minuts
Xavier Pérez
Xavier Pérez

Cap de redacció Motor

Especialista en Periodista de motor centrat en el sector de l'automòbil i la motocicleta, així com en totes les árees d'economía relacionades amb la industria de l'automoció, la movilitat sostenible i l'electrifcació.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Juan José Fernández

La totalitat dels cossos policials han mostrat el seu malestar i rebuig per l’acció d’uns incontrolats que, durant els aldarulls provocats després de la manifestació en favor de Pablo Hasél, va acabar provocant l’incendi d’un dels furgons de la Guàrdia Urbana que protegia la comissaria de la policia local barcelonina a la Rambla. Hi havia un agent al volant, que afortunadament va poder sortir pel seu propi peu per la porta de l’acompanyant instants abans que el vehicle s’omplís de flames. El sindicat majoritari entre els comandaments dels Mossos va qüestionar directament la possibilitat que la CUP, convocant de la marxa, pugui influir en el canvi del model policial català a canvi del seu recolzament al nou Govern.

El sindicat de policia local de Catalunya SAPOL ha anunciat que es personarà als tribunals com a acusació contra els responsables de l’incendi del vehicle policial, havent-hi almenys un detingut vinculat presumptament amb l’atemptat. «Mentre els polítics s’amaguen, nosaltres farem el que calgui perquè tot el pes de la justícia caigui sobre els responsables», ha advertit SAPOL a les xarxes socials.

Des del sindicat SPC Mossos i PL (Policia Local) van enviar missatges de recolzament a les unitats que miraven de sufocar la revolta: «Esperem que els altres companys que avui sereu al peu del canó treballant per reestablir l’ordre no patiu cap mal. Molts ànims i tot el nostre suport». Però les mostres de recolzament s’han convertit en indignació així que les imatges de la furgoneta de la Urbana cremant es difonien per les xarxes socials. Des de Twitter, el SUP (Sindicat Unificat de la Policia) clamava: «Aldarulls a #Barcelona Això no és #LibertadDeExpresión és simplement vandalisme pur i dur. Aprofitar l’empresonament de #PabloHasel per destrossar les ciutats és una excusa matussera i sense arguments. Tot el nostre recolzament als nostres #compañeros #Mossos».

Queixes contra els polítics

La mostra de rebuig va ser unànime i va començar a assenyalar els partits polítics al Govern com a resposables en part dels fets. Des de la Fepol (Federació de Professionals de la Seguretat Pública) advertien al seu Twitter: «Aquesta nit la vida d’agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona ha corregut seriós perill. Els agents de Policia Local, mossos.. estem indefensos per la classe política a Catalunya. La violència va en augment i observem perplexos polítics avalant-la ¿això on s’ha vist?», i afegien «Esperem un posicionament coherent de tots els partits del Parlament. Això no pot seguir així, la violència cap als agents cada vegada és pitjor. Necessitem fermesa cap als violents i garanties per als garants de la seguretat».

Des de SICME, el sindicat que agrupa el 90% dels comandaments superiors dels Mossos d’Esquadra, van ser més explícits: «En aquesta manifestació convocada per la CUP, entre d’altres, es veu clarament quin és el model d’ordre públic que proposen. ¿Diputats i diputades, el canvi comença per intentar matar agents de policia cremant-los?», afegien en referència a JuntsXCat i Esquerra Republicana. També des de l’organització sindical Mossos de CCOO, que han interpel·lat directament el conseller Sàmper i els comandaments del cos: «¿Haurem de lamentar la mort d’un policia? ¿Aquest és el nou model d’ordre públic que estan negociant? ¡El que hi ha a l’interior de les furgonetes són persones! Facin alguna cosa, és la seva obligació i la seva responsabilitat».

De la mateixa manera reclamaven solucions des de l’SME, el sindicat dels Mossos d’Esquadra, amb un altre missatge a les xarxes socials: «De moment 10 detinguts (van ser 13). Mentre alguns polítics busquen les seves cadires, els autònoms, restauradors i múltiples negocis es veuen atacats i robats, i els policies al punt de mira. Vergonya».

S’acumulen les condemnes

També van arribar mostres de rebuig d’altres cossos policials d’Espanya. Des del País Basc, ESAN, el sindicat de les policies basques, va traslladar tot el seu recolzament als policies catalans: «La situació és vergonyosa i es posa a la seva disposició per ajudar-los en tot el que necessitin».

Juan Carlos Sáenz, secretari d’organització del sindicat de l’Ertzaintza SIPE-FEPOL, ha expressat el seu «menyspreu» per «tota aquesta horda de miserables que estan atemptant contra les forces i cossos de seguretat de l’Estat». Segons la seva opinió, els viscuts a Barcelona són «actes terroristes que busquen atemptar contra la vida dels policies, amb la complicitat d’una sèrie de polítics, uns amb el silenci i d’altres amb les seves declaracions».

«Aquests no són actes en la lluita per la llibertat d’expressió, aquests són actes de vandalisme, saqueig i terrorisme», comenta el sindicat SIPE en una carta oberta enviada al president del Govern, Pedro Sánchez. Els antiavalots de la brigada mòbil de l’Ertzaintza es van veure aquesta setmana atrapats en una situació perillosa durant una manifestació de treballadors de la firma Tubacex.

Ertzainen Nazional Elkartasuna (ERNE), el sindicat majoritari de l’Ertzaintza i les policies locals basques, va emetre dissabte a la nit una nota de «solidaritat amb els policies catalans». Al seu butlletí Berria, actualitzat la mateixa nit, incorporen una foto de la furgoneta de la Guàrdia Urbana de Barcelona que ha sigut incendiada en les protestes amb el missatge dirigit a les forces de seguretat catalanes: «No esteu sols. Compteu amb tot el nostre suport».

Les imatges de la furgoneta barcelonina cremant que s’han vist aquest dissabte a la nit impacten de forma especial entre els policies bascos perquè un, Jon Ruiz, va patir greus cremades dins el seu furgó en un atemptat de la ‘kale borroka’ a Errenteria el 1995, quan un còctel molotov va entrar al vehicle.

«Vull fer-los arribar el meu recolzament i solidaritat en aquests moments tan durs que estan vivint els Mossos i la Guàrdia Urbana de Barcelona per la violència que estan patint –va dir a EL PERIÓDICO Roberto Seijo, secretari general del sindicat–, i demanar als responsables polítics a Catalunya el suport unànime als companys de la policia que arrisquen la seva vida per tots els ciutadans i ciutadanes. No fer-ho és irresponsabilitat i covardia».

Des de Madrid, la Confederació Professional de Policia Municipal (CPPM) va rebutjar el que s’ha vist a Barcelona comentant a Twitter: «Això ja sobrepassa tot els límits. ¿Què més ha de passar perquè les lleis protegeixin els servidors públics?»

Forces estatals

Els sindicats de les forces de seguretat de l’Estat participen també en l’onada de condemnes. A Barcelona, Alfonso Merino, secretari general de l’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) a Catalunya, comenta a aquest diari: «Les imatges que vam veure ahir a la nit ens remunten a la ‘kale borroka’ dels anys durs al País Basc». El dirigent de l’associació dels guàrdies civils remarca: «Expressem el nostre recolzament als companys de tot Catalunya, i condemnem el que, més que manifestacions, són en realitat purs atacs i assalts a la policia. Aquesta situació es dona mentre la CUP demana que es dissolgui la brigada mòbil de los Mossos, la qual cosa, més que un disbarat, seria una aberració, el camí per intentar estendre l’anarquia».

El guàrdia civil David Domínguez, secretari provincial de l’AUGC per a Lleida i Tarragona, reitera des del Baix Camp el recolzament de la seva organització als mossos i policies locals catalans «que, malgrat la situació política i ruptura social, intenten protegir els negocis i salvaguardar la ciutadania del terrorisme urbà –diu a EL PERIÓDICO–. Creiem que les decisions polítiques s’han d’allunyar de les intervencions policials ja que posen en risc la seguretat dels agents».

Les organitzacions de la Policia Nacional han expressat igualment la seva repulsa a la violència al carrer a Catalunya. Analitzant els vídeos de l’incendi del furgó policial a Barcelona, el Sindicat Unificat de Policia (SUP) va emetre ahir a la nit un missatge a les xarxes socials considerant que «està clar que és un intent d’assassinat. Hi havia un company dins el vehicle. Esperem la condemna dels grups polítics».

El secretari general del SUP a Catalunya, Luis Mansilla, creu que «estem davant una violència cada vegada més organitzada. No són grups espontanis amb motivació ideològica. Volen fer mal i buscar notorietat, obeeixen a unes directrius clares i amb un repartiment competencial entre ells». Mansilla lamenta que «aquesta violència aprofita un moment d’impàs polític, de negociació, mentre ho paga la ciutadania, ho paga Barcelona i ho paguen els agents de seguretat», i afegeix: «Trobem a faltar un posicionament dels polítics. Una societat sense normes no és societat».

Notícies relacionades

La Confederació Espanyola de Policia (CEP) va lamentar a través de la seva seu a Barcelona els fets viscuts dissabte. «¿I els drets de la policia a Catalunya? –es preguntava a Twitter comentant el vídeo de l’incendi del vehicle policial–. Aquest tipus de manifestacions són inacceptables. Tot el nostre recolzament als nostres company@s de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. La violència mai està justificada i menys encara quan cremes un vehicle policial amb companys dins».

La plataforma sindical Jusapol també va fer una condemna a les xarxes socials a l’hora que s’estaven produint els disturbis: «El nostre recolzament als companys de la Guàrdia Urbana. No es poden permetre aquests actes ni blanquejar la violència. O s’està del costat de la democràcia o s’està fora», va dir.