Informe sobre immigració i infància

Gairebé 147.000 menors migrants viuen a Espanya sense papers, segons Save the Children

La majoria de nens en situació irregular procedeixen d’Amèrica del Sud i Amèrica Central

Gairebé 147.000 menors migrants viuen a Espanya sense papers, segons Save the Children
2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’oenagé Save the Children i la Fundación Por Causa estimen que hi ha gairebé 147.000 nens migrants, un de cada cinc del total del col·lectiu, en situació administrativa irregular vivint a Espanya. D’aquests, un 37,7% té entre 0 i 4 anys i un 19,4% entre 5 i 9 anys.

En un informe que s’ha presentat aquest dimecres de manera ‘online’, les dues oenagés han ofert una fotografia actualitzada i inèdita de les magnituds i característiques de la infància migrant sense papers a Espanya. Segons el coautor de l’informe i director de l’àrea d’Investigació de la Fundación Por Causa, Gonzalo Fanjul, dels 721.556 nens migrants que viuen a Espanya, 146.773 estan en situació irregular, amb la qual cosa la taxa d’irregularitat d’aquesta població és d’un 20,4%, percentatge que puja fins al 45,5% en el cas dels nens que procedeixen d’Amèrica del Sud i Central.

Així, la majoria dels nens migrants en situació irregular provenen d’Amèrica del Sud i Central (un 71%). Colòmbia és el país d’origen de més de 25.000 nens, seguit d’Hondures (prop de 16.000) i Veneçuela (gairebé 15.000).

Per la seva part, hi ha pocs nens procedents de l’Àfrica subsahariana en situació irregular. Amb uns 310.000 nens migrants –la més alta per continents–, el nombre de nens en situació irregular no arriba als 19.000, donant una taxa d’irregularitat de només el 5,9%. L’únic país africà que destaca és el Marroc, que concentra gairebé un 7% de la infància sense papers, tot i que l’impacte relatiu de la irregularitat és mínim (un 4,2%) si es considera el nombre absolut de nens (uns 241.000).

Els nens de 0 a 4 anys, en concret, conformen un 25% de la població total de migrants regulars en aquesta franja d’edat a Espanya, però un de cada tres nens està en situació irregular.

L’esmentada sobrerepresentació dels nens més petits es podria deure a dos factors: l’augment de la presència de nacionalitats llatinoamericanes, que presenten taxes d’irregularitat més altes, i l’absència de mesures de regularització per als nens que neixen a Espanya de progenitors sense papers.

Notícies relacionades

Quant a la composició per gènere, el 52% de la infància sense papers són nens i el 48% nenes, un percentatge molt similar al dels que estan en situació regular en aquest tram d’edat.

Per distribució, les regions més grans són les que concentren un major nombre de menors irregulars. Així, Catalunya és la regió amb més menors sense papers (23,17%). El segueix la Comunitat de Madrid, amb el 20,04%, i País Valencià, amb el 13,61%.