Des d’aquest dijous

Les persones que aterrin en vols procedents de Sud-àfrica i el Brasil hauran de guardar quarantena

L’aïllament serà durant els deu dies següents a la seva arribada, o durant tota la seva estada al país si fos inferior a aquell termini

Aquest període podrà finalitzar abans, si al setè dia a la persona se li fa una prova diagnòstica d’infecció aguda amb resultat negatiu

1
Es llegeix en minuts

Les persones que arribin en vol des de qualsevol aeroport situat al Brasil o Sud-àfrica a qualsevol aeroport situat a Espanya, amb o sense escales intermèdies, hauran de guardar quarantena durant els deu dies següents a la seva arribada, o durant tota la seva estada al país si aquesta fos inferior a aquell termini.

Així ho estableix l’ordre publicada aquest dijous al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), que assenyala que aquest període podrà finalitzar anteriorment, si al setè dia a la persona se li fa una prova diagnòstica d’infecció aguda amb resultat negatiu.

Això sí, les úniques proves admeses seran la RT-PCR o altres proves basades en tècniques moleculars equivalents, així com els tests d’antígens que tinguin un rendiment mínim del 90% de sensibilitat i del 97% d’especificitat.

Aquesta mesura entra en vigor un dia després que la ministra de Sanitat, Carolina Darias, n’informés en la roda de premsa posterior el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, explicant que aquesta quarantena és complementària a les mesures que ja s’estaven prenent amb els vols procedents d’aquests dos països.

Així doncs, durant el període de quarantena els arribats a Espanya s’hauran de mantenir al seu domicili o allotjament, havent de limitar els seus desplaçaments, així com els accessos de terceres persones al domicili o allotjament, als imprescindibles per a la realització de determinades activitats.

En concret, només podran desplaçar-se per a l’adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat, l’assistència a centres, serveis i establiments sanitaris o per causes de força major o situació de necessitat.

L’ordre també recull que les autoritats sanitàries podran contactar amb les persones en quarantena per realitzar el seu seguiment. Així mateix, les Forces i Cossos de Seguretat podran realitzar en qualsevol moment les comprovacions oportunes sobre el compliment de les condicions de quarantena establertes en aquesta ordre.

Notícies relacionades

Així, davant qualsevol sospita de símptomes de Covid-19, les persones en quarantena hauran de contactar per telèfon amb els serveis sanitaris mitjançant els números habilitats per les comunitats autònomes, indicant que estan en quarantena.

Per la seva banda, les agències de viatge, els operadors de turisme i companyies de transport hauran d’informar els viatgers d’aquestes mesures a l’inici del procés de venda dels bitllets amb destinació al territori espanyol.