Carib

Quarantena turística a Cuba, amb ‘room service’ i balcó

Les habitacions d’alguns hotels estan gairebé plenes de visitants que acaten la quarantena per a nouvinguts de l’estranger, decretada al país contra el repunt del coronavirus

Quarantena turística a Cuba, amb ‘room service’ i balcó
3
Es llegeix en minuts

El sol és radiant a l’Havana, però hi ha bandera vermella a les piscines d’un hotel costaner, on les habitacions estan gairebé plenes de visitants acatant la quarantena per a nouvinguts de l’estranger, decretada a Cuba a causa del repunt del coronavirus.

«L’hotel ple i quan caminem per aquí sembla un cementiri», diu una empleada que passa al costat de les cadires de platja guardades al Comodor, ubicat en una turística zona de la capital cubana. 

Davant l’increment de casos de Covid-19 a Cuba l’últim mes, les autoritats van establir que a partir del 6 de febrer estrangers i cubans no residents que arriben a l’illa siguin aïllats de manera obligatòria en un dels sis hotels assignats a l’Havana per a aquest fi, pagant ells mateixos el cost de l’hostalatge.

«S’han creat diversos paquets que s’ofereixen a l’aeroport» o a internet per passar la quarantena, diu a l’AFP Isabel Docampo, directora de mercadotècnia de l’agència Havanatur.

Els visitants poden optar per allotjar-se en hotels de tres o cinc estrelles, amb costos que oscil·len entre 240 dòlars i 500 dòlars per cinc nits i sis dies, el període que normalment dura la quarantena.

La majoria dels visitants són cubans residents en territori nord-americà, afirma la funcionària, malgrat la reducció de vols provinents dels Estats Units, Mèxic i Panamà ordenada recentment per les autoritats.

A l’arribar a l’aeroport cada viatger és sotmès a una prova de PCR i traslladat a un d’aquests hotels, on es manté aïllat fins al cinquè dia, quan s’ha de fer una segona prova. En cas de ser negatiu poden sortir de l’aïllament.

Cinc dies ‘trancados’

«Hi ha protocols per a l’aïllament, no es poden creuar entre les habitacions, s’han de mantenir-se aïllats, se’ls està monitorant amb personal de salut», diu del seu costat Omar Milián Torres, director general de l’Hotel Comodor. L’ocupació d’habitacions en aïllament és d’entre 80 i 100 hostes. 

Des del març passat s’han detectat 21 casos positius en aquest lloc, però cap en els últims cinc dies, afegeix Milián.

Al migdia es veu algun hoste sortir avorrit al balcó de la seva habitació per prendre una mica de sol o estendre roba molla en un estenedor improvisat.

Madeleine Hernández és una executiva cubana de 49 anys que va viatjar per feina a la República Dominicana i quan va tornar dimarts va ser enviada per la seva empresa a aquest hotel.

A la porta del seu bungalou, amb un ‘nasobuco’ al rostre –tal com a Cuba es refereixen a la mascareta–, diu que passa els seus dies treballant una mica i llegint al costat de la seva filla i el seu marit, amb qui va viatjar a la República Dominicana.

Se sent contenta de no haver hagut d’anar a un dels centres d’aïllament gratuïts disposats per als cubans que arriben de l’estranger, també obligats a fer quarantena.

«En el cas meu particular, que viatjo per l’empresa, la mateixa empresa ens paga l’aïllament i no hauríem d’anar a cap altre tipus» de centre de confinament, però «per descomptat que com a casa no s’hi està enlloc», assenyala.

Altres cubans provinents de Florida esperen registrar-se a la recepció. Diuen que faran el confinament perquè «és la regla», però no els agrada la idea d’estar ‘trancados’ cinc dies i asseguren que ho fan només per veure la seva família a Cuba.

La bata blanca mana

Menys freqüentats estan els hotels per al gran turisme com el Meliá, on aquest dijous guardaven quarantena unes 28 persones.

En aquest hotel amb paquets especials s’ofereix servei de menú personalitzat i altres comoditats, a més de dues visites diàries de metges per prendre la temperatura i altres cures.

Notícies relacionades

«Ara qui mana a l’hotel és la bata blanca», diu Mariano Elorza, director general del Meliá Habana, que assegura que el protocol és molt estricte. Els treballadors gastronòmics porten guants, bata i la interacció amb el client és mínima, assenyala.

Malgrat que hi ha un repunt de casos, Cuba, d’11,2 milions d’habitants, és un dels països menys afectats a la regió pel coronavirus amb 35.772 contagis i 254 morts des que va començar la pandèmia, el març del 2020.