Succés a Banyeres

Presó i retirada de la custòdia de les dues filles als pares de la nadó maltractada a Alcoi

  • La nena de tres mesos segueix a l’uci i el seu pare va declarar a la Policia d’Alcoi que les lesions es van produir de forma accidental al caure amb ella

  • Una veïna de Banyeres diu que el dia que va morir el germà va sentir plors i crits de la mare

Presó i retirada de la custòdia de les dues filles als pares de la nadó maltractada a Alcoi
3
Es llegeix en minuts

Els dos joves veïns de Banyeres detinguts per la Policia Nacional a Alcoi com a presumptes autors de gairebé una vintena de fractures que presenta el seu nadó de tres mesos van ingressar ahir en presó preventiva acusats de lesions greus i maltractaments.

La mare no va declarar davant la Policia després de la seva detenció formal i el pare va assegurar que les lesions es van produir de forma accidental al caure ell amb el nadó a la vivenda. No obstant, l’informe mèdic assenyala que la lactant presenta prop d’una vintena de fractures en diferents fases d’evolució.

La magistrada titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 4 d’Alcoi, en funcions de guàrdia, va prendre declaració ahir als progenitors i va acordar el seu ingrés a presó provisional, comunicada i sense fiança, segons el Tribunal Superior de Justícia (TSJ). Els pares, de 20 anys, ella, i 25, ell, han quedat investigats en una causa oberta per «un delicte de lesions greus i un delicte de violència domèstica habitual, sense perjudici d’ulterior qualificació», segons el TSJ.

La jutge de guàrdia també va adoptar unes mesures cautelars de caràcter civil que inclouen la retirada provisional de la custòdia de les dues filles, la de tres mesos que està ingressada a l’uci pediàtrica de l’Hospital Clínic de València i una altra de quatre anys que no presenta indicis de maltractaments. Segons el TSJ, la magistrada ha acordat suspendre per als dos progenitors el dret a l’exercici de la pàtria potestat respecte del nadó i atribuir la guarda i custodia a la Generalitat Valenciana, a més de suspendre el règim de visites i comunicació entre els pares i la menor, fins i tot al centre penitenciari de Fontcalent, on estan reclosos des d’ahir a la tarda.

Quant a l’altra filla de la parella, de 4 anys, la magistrada d’Alcoi ha acordat atribuir de forma provisional la guarda i custodia a una familiar, tot i que sota la supervisió de Serveis Socials.

Els pares van prestar declaració davant la jutge de guàrdia després d’haver estat detinguts tres dies per la Policia Nacional d’Alcoi, que ha reprès la investigació de la mort d’un germà bessó de la nena el 7 de gener. L’informe preliminar de l’autòpsia va determinar que el nadó va morir per causes naturals, però encara s’està pendent de proves complementàries perquè l’Institut de Medicina Legal emeti les seves conclusions definitives.

Notícies relacionades

Una veïna de la parella empresonada va assegurar ahir a aquest diari que els fills bessons «no han tingut vida» i contínuament se’ls sentia plorar. «Però no eren plors normals», afirma aquesta dona, que ha declarat com a testimoni. La veïna va trucar de matinada la nit de Cap d’Any a la Policia Local de Banyeres pels plors, però hi van restar importància i li van contestar que «els nens ploren». Una setmana més tard, el 7 de gener al matí, va sentir de nou plors i a continuació «vaig sentir uns crits de la mare i de sobte van deixar de plorar». Hores més tard va descobrir que un d’ells havia mort i que a la casa hi havia l’ambulància i la Guàrdia Civil. «Vaig baixar a veure si necessitaven alguna cosa i em van tancar la porta», va afegir aquesta testimoni, que afirma que no ha presenciat cap escena de maltractaments dels pares amb els nadons i que únicament es tracta d’unes persones «gens sociables».

La causa judicial continuarà sent instruïda pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 3 d’Alcoi, que ja havia obert diligències prèvies després de l’ingrés hospitalari de la menor de tres mesos el cap de setmana passat.