Madrid detecta que la meitat dels contagis són de soca britànica en alguns centres de salut

  • Es tracta d’una mostra «petita», però que demostra que la variant més contagiosa «va progressant», segons el viceconseller

  • La regió amplia des d’aquest divendres de quatre a sis el nombre de comensals a les taules de les terrasses

4
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La Comunitat de Madrid ha detectat que la meitat dels contagis en centres de salut dels municipis de Collado Villaba i Moralzarzal, al nord de la regió, pertanyen a la soca britànica. Es tracta del percentatge de casos més gran detectat fins ara a Espanya, ja que aquesta setmana el Consell Interterritorial de Salut ha xifrat en un 10% la prevalença mitjana, però hi ha comunitats, com Cantàbria, on representa ja un 35% dels casos.

La Comunitat de Madrid no ha ofert una estimació mitjana, però el viceconseller de Salut Pública, Antonio Zapatero, ha informat aquest divendres que els ha «cridat l’atenció» els alts percentatges detectats als dos municipis, en una mostra «petita» però que «dona informació» que la soca britànica «va progressant». Zapatero ha recordat que a finals de desembre suposava el 0,3% dels positius.

Així mateix, ha informat que en alguns dels hospitals madrilenys que disposen de l’aparell necessari per detectar l’absència d’un gen que es correlaciona «en el 99% dels casos amb una seqüenciació positiva» de la soca britànica, s’ha detectat aquesta variant, que és més contagiosa, entorn d’un 20% dels casos. Per exemple, a l’Hospital La Paz suposen un 22% i a Móstoles, ciutat confinada des de dilluns per l’alta incidència de coronavirus, un percentatge similar.

La «bona notícia», segons Zapatero, és que els quatre casos sospitosos de la soca brasilera, també més contagiosa, han sigut descartats, i continua en estudi el contagi d’una persona que podria haver-se infectat per la variant sud-africana.

Les terrasses, sis persones

D’altra banda, la Comunitat de Madrid no ha esperat a dilluns per realitzar canvis en les restriccions per frenar la pandèmia, com fa habitualment, i tal com va prometre la seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso, en una reunió amb representants de l’hostaleria, des d’aquest divendres s’amplia de quatre a sis el nombre de persones permeses a les taules de les terrasses. Amb aquest canvi, el límit de quatre comensals, que es manté a l’interior dels bars i restaurants, només ha estat vigent 11 dies a l’exterior.

Zapatero ha justificat aquesta mesura amb l’argument que la majoria dels contagis es produeixen en l’entorn familiar i les festes i no en l’hostaleria».

Restriccions a 72 zones bàsiques

El viceconseller ha explicat, a més, que s’ha produït un «canvi de tendència» i que s’han detectat un 16% menys de contagis que la setmana anterior. Si bé, ha reconegut que continua el «nivell de transmissió alt», per això s’amplien les restriccions de mobilitat i limitació d’aforaments a tres zones bàsiques de salut i tres localitats més. En total, seran 72 àrees i 28 nuclis urbans de petites localitats amb limitacions a partir de dilluns, quan actualment hi ha 71 zones bàsiques i 30 nuclis urbans confinats.

S’amplia, d’aquesta forma, d’1,8 milions a 1,9 milions els madrilenys amb més restriccions de moviments i aforaments, el 29% de la població, on es concentren el 32% dels contagis.

Les àrees amb limitacions

Així, a partir de les 0.00 hores de dilluns vinent, 8 de febrer, i per un període de 14 dies, és a dir, fins a les 0.00 hores del dilluns 22 de febrer, es restringeix la mobilitat d’entrada i sortida, excepte per causa justificada, a les zones bàsiques Pozo del Tío Raimundo, a Puente de Vallecas, a Madrid capital, i les zones de Colmenar Viejo Norte i Colmenar Viejo Sur, a Colmenar Viejo, per tant, queda restringida l’entrada i la sortida de tot aquest municipi.

A més, es limita la mobilitat a les localitats de Camarma de Esteruelas, Villaconejos i Estremera. D’altra banda, la Direcció General de Salut Pública ha decidit aixecar les restriccions per la seva millora a les zones bàsiques de Baviera, al districte de Salamanca, a la capital; i de Torrelodones, que comprèn Torrelodones i Hoyo de Manzanares, així com a les localitats de Cadalso de los Vidrios, Collado Mediano, Villarejo de Salvanés, Velilla de San Antonio i Titulcia.

Es mantenen set dies més

A la capital, a més, es prorroguen les limitacions fins a les 0.00 hores de dilluns 15 de febrer a la zona de Barajas (districte de Barajas), Andrés Mellado (Chamberí), Aravaca (Moncloa-Aravaca), General Moscardó (Tetuan); Sanchinarro, Virgen del Cortijo i Silvano (Hortaleza), Mirasierra (Fuencarral-El Pardo); Jazmín (Ciudad Lineal); Montesa i General Oráa (Salamanca), i Alpes i Rejas (San Blas-Canillejas).

Notícies relacionades

Així mateix, seguirà perimetrat tot el terme municipal d’Alcobendas, el de San Sebastián de los Reyes, el de Fuenlabrada, Collado-Villalba, RivasVaciamadrid, Alcalá de Henares, Coslada, Móstoles, San Fernando de Henares i Aranjuez. A Alcorcón, segueixen les de La Ribota, Ramón y Cajal, Doctor Laín Entralgo i Doctor Trueta, i a Getafe es mantenen les restriccions a Getafe Norte i Las Ciudades.

També es mantenen set dies més les limitacions d’entrada i sortida a les següents localitats que no coincideixen amb una zona bàsica de salut: Cercedilla, Navacerrada, Los Molinos, Colmenar de Oreja, Quijorna, Serranillos del Valle, Fuente el Saz, San Agustín de Guadalix, El Molar, Pedrezuela, La Cabrera, Arroyomolinos, Talamanca del Jarama, Valdeolmos-Alapardo, Becerril de la Sierra, Campo Real, Ciempozuelos, Navalcarnero, Algete, Mejorada del Campo, San Martín de la Vega, Brunete, Griñón, Chinchón i El Boalo-Cerceda-Maltaelpino.