Tancament total de la presó de Picassent després d’un nou brot entre interns de 90 positius

  • Acaip denuncia que la prohibició de totes les activitats no essencials «arriba molt tard»

  • En aquest moment hi ha 157 reclusos infectats i 425 en quarantena per sospita de Covid

2
Es llegeix en minuts

Un nou brot amb 90 interns positius a la presó de Picassent, conegut aquest mateix matí, ha obligat a bunqueritzar el centre penitenciari i suspendre-hi absolutament totes les activitats no essencials a l’interior, una cosa que, segons el parer del sindicat Acaip-UGT, «arriba molt tard». El nou brot, que s’afegeix a l’anterior amb 66 infectats i que va tenir l’origen en el mòdul 14, des d’on es va estendre a altres departaments, s’ha detectat en el mòdul 7 de compliment. De moment, no s’ha informat de com es va iniciar aquest nou contagi massiu.

Així les coses, la presó de Picassent, la més gran de tot el país, té en aquest moment un total de 157 interns positius i més de 425 en quarantena, alguns pendents de realització de test i altres, a l’espera de resultats, per la qual cosa el brot de 90 podria incrementar-se notablement en els pròxims dies.

A més, Acaip denuncia que hi ha un total de 15 casos positius entre els treballadors –12 amb origen extralaboral i 3 d’origen laboral– i 19 més en quarantena –14 d’origen extralaboral i 5 laboral.

Després de confirmar-se l’existència d’aquest nou brot, els primers casos del qual van saltar aquest cap de setmana, la direcció de la presó va acordar l’eliminació de totes les activitats no essencials, mesura que ja havia demanat Acaip-UGT en la reunió del comitè de salut laboral celebrat precisament després de la detecció del primer brot. En aquell moment, els responsables del centre van apostar per aplicar les mesures protocol·làries i no posar en marxa noves restriccions, cosa que l’esmentat sindicat ha criticat durament. 

«En aquests moments el virus circula descontroladament pel centre penitenciari, pràcticament en tots els mòduls s’han detectat casos positius o confirmats, i encara s’està pendent de la realització de proves a molts interns. No es van adoptar mesures dràstiques i taxatives quan es va detectar el primer brot d’importància principis de gener, i per això ara s’ha arribat a aquesta situació. És impossible saber quina és l’extensió real del coronavirus al centre penitenciari més gran d’Espanya, ja que l’activitat a l’interior ha continuat sent pràcticament normal fins al dia d’avui», afirma Acaip-UGT en un comunicat emès fa uns minuts.

A més, critiquen, novament els «llimbs administratius» en els quals es troben els treballadors a l’hora de realitzar proves diagnòstiques, i que ja en el primer brot es van resoldre gràcies que la subdirectora mèdica del centre va aconseguir que la sanitat pública se’n fes càrrec, malgrat que els funcionaris de presons no estan en aquest règim.

Notícies relacionades

«És indignant que els treballadors públics hagin de «buscar-se la vida» literalment per veure si estan contagiats, o no, per competències administratives, havent de sufragar ells mateixos en molts casos el cost de les proves diagnòstiques», afirma Acaip, que també denuncia que no s’hagin entregat mascaretes FFP2 a tots els treballadors i lamenta que aquesta situació hagi arribat precisament quan més falta de personal hi ha. 

En aquest sentit, afirmen que «el 24 de gener passat des d’Acaip-UGT es va sol·licitar que davant l’avenç descontrolat del virus en el centre s’entregués a tots els treballadors mascaretes FFP2, ja que només se’n faciliten amb caràcter general de tipus quirúrgic. Aquesta situació es produeix, a més, amb una enorme falta de personal tant en totes les àrees del centre, inclosa la que està en contacte amb els interns en els diferents mòduls, com en la sanitària».

Temes:

Coronavirus