VIOLÈNCIA MASCLISTA

Impedeixen a una dona maltractada inscriure el seu nadó de tres mesos

  • El jutge del Registre Civil tampoc ha deixat a la mare posar només el seu nom a la nena

Impedeixen a una dona maltractada inscriure el seu nadó de tres mesos
4
Es llegeix en minuts

Una parella de les Alqueries està des de l’octubre del 2020 esperant que el Registre Civil de Nules resolgui la inscripció del seu nadó, un tràmit paralitzat perquè la Lorena, la mare, víctima de violència de gènere i legalment casada amb la seva exparella (a presó fins aquesta mateixa setmana), fa dos anys que està a l’espera de la celebració d’un judici que resolgui el seu divorci. L’última data que li han donat és per al març.

Dilluns, davant la imminent posada en llibertat del seu agressor, se li va col·locar la polsera GPS amb què la Policia controlarà que no s’acosti a ella, ja que hi ha ordre d’allunyament. Una bona notícia per a l’afectada, però que no soluciona el problema que en aquests moments la té desconcertada. «No poder inscriure la meva filla tres mesos després del seu naixement és com si no existís per a ningú», explica. Que segueixi casada és, segons assegura que li diuen al Registre Civil, la raó per la qual aquest organisme ha deixat pendent de tramitar la inscripció de la nounada, perquè, afirma que li han dit, seria necessari provar qui és el pare legítim de la menor.

La llei diu que «en els supòsits en què es constati que la mare té vincle matrimonial amb una persona diferent» al pare declarat, es practicarà la inscripció de naixement de forma immediata només amb la filiació materna i es procedirà a l’obertura d’un expedient registral per a la determinació de la filiació paterna». La Lorena assegura que va sol·licitar aquesta opció i me la van denegar perquè el jutge havia dit que havíem d’esperar».

No accepten la prova de paternitat

Al desembre, la Lorena va presentar una prova de paternitat que acredita que els progenitors biològics són la Lorena i la seva actual parella. Aquest document va ser presentat al jutjat de Nules, però, segons manifesta la Lorena, està «a l’espera que la fiscalia acrediti si és real perquè la vam fer en una clínica privada».

A efectes legals, la menor només consta per a Sanitat. «Al centre de salut de les Alqueries, vaig explicar la meva situació i ens van fer un SIP provisional, perquè estigui coberta els tres pròxims mesos», diu. Un avenç important, tot i que insuficient. I és que se sent «doblement víctima», ja que malgrat que han passat dos anys des que va tallar qualsevol relació amb la seva exparella, l’Administració i la burocràcia l’«obliguen a continuar lligada a ell», i el que és pitjor, també la seva filla, «amb qui no té res a veure en absolut», remarca.

Relata la Lorena que no està divorciada, com ha sigut el seu desig des del primer moment, «perquè el judici ha anat demorant-se en el temps». L’última vegada, «perquè l’advocada d’ell no hi podia acudir i el van tornar a ajornar», explica. I així segueix, esperant una resolució que la desvinculi del seu maltractador que fins i tot ha arribat a reivindicar la paternitat, cosa que, pel que sembla, estaria encallant el procés.

Quan des dels jutjats van notificar a la seva exparella l’existència de la menor, segons diuen, «perquè era encara el seu marit», aquest «va fer un escrit en el qual va dir que podria ser-ne el pare», malgrat que, afirma categòricament la Lorena, no s’han vist «des que va entrar a la presó, el 2018, una cosa que es pot comprovar als registres d’entrada de la presó d’Alcossebre», assegura indignada.

Aquest diari ha realitzat consultes en totes les administracions que podrien aportar llum a la resolució d’aquest assumpte. Des de la Conselleria de Justícia aclareixen que no tenen cap competència en la gestió dels serveis que es presten als jutjats, com el Registre Civil, que depenen del Ministeri de Justícia, i li han aconsellat «acudir a l’Oficina d’Atenció a les Víctimes del Delicte, on podrà rebre assessorament».

Quant al Ministeri de Justícia, després de consultar aquesta situació que manté als llimbs el nadó de tres mesos, indiquen que ha de ser el Registre Civil de Nules qui expliqui què està passant. Al tancament d’aquesta edició, després de dies intentant-ho, ha sigut impossible contactar-hi.

Els llimbs burocràtics deixen la noia sense baixa maternal ni subsidi

Els llimbs en què ha quedat la nounada de les Alqueries sembla inspirat en el mateixíssim ‘El Procés’ de Franz Kafka, a jutjar per l’absurd malson burocràtic que manté la nena i els pares fora del sistema. El no haver permès a la parella inscriure el nadó al Registre Civil ha conduït, a més, que ni la mare ni el pare puguin tramitar la baixa per maternitat i paternitat, ja que no disposen del certificat de naixement i del llibre de família que requereix la Seguretat Social.

Notícies relacionades

«Per acreditar el naixement únicament serveix el llibre de família o el certificat de naixement, i amb la documentació que ens aporta no es pot realitzar el tràmit», diu el correu de l’INSS. La documentació a què fan referència és la que van rebre a l’hospital en què va donar a llum, i l’informe amb el número d’expedient del Registre Civil.

I una altra dada més. La Lorena cobrava l’atur, però al néixer la nena van deixar de pagar-l’hi perquè se sobreentén que passava a percebre el subsidi per la maternitat durant el temps de baixa. La mateixa que la Seguretat Social no li tramita.