Al barri d’Horta

Una dona transsexual i la seva parella denuncien una brutal agressió dels seus veïns a Barcelona

Segons les víctimes, no era la primera vegada que els agressors havien expressat rebuig de la seva condició sexual

Una dona transsexual i la seva parella denuncien una brutal agressió dels seus veïns a Barcelona
3
Es llegeix en minuts

Dues dones, una de les quals, transsexual, que conviuen en un pis del barri d’Horta de Barcelona, van patir dilluns a la nit una agressió per quatre persones, que, segons les víctimes, són els seus veïns, que els van pegar per motius de «transodi».

Una patrulla de la Guàrdia Urbana va acudir a l’immoble on es va originar l’agressió i va aixecar atestat dels fets, mentre que les víctimes van acudir a l’hospital i tenen els comunicats mèdics, amb què avui acudiran a presentar una denúncia davant la policia.

Segons les víctimes, no era la primera vegada que els agressors havien expressat rebuig de la condició de transsexual d’una de les agredides.

La tercera agressió LGTBI de l’any

L’Observatori contra l’Homofòbia de Catalunya (OCH), que dona suport psicològic i legal a les agredides, ha informat que es tracta de la tercera agressió LGTBIfòbica registrada des de començament d’any a Catalunya, la primera del 2021 que afecta una transsexual.

L’any passat es van registrar a Catalunya un total de 189 denúncies per agressions LGTBI, 26 de les quals van tenir com a víctima una persona trans, un 13,9% del total, amb un augment d’agressions a persones transsexuals d’un 25% respecte a l’any anterior. 

Resposta a les xarxes

Resposta a les xarxesL’agredida, que ha penjat a Instagram una foto de la cara sagnant pel nas, ha explicat que «l’han apallissat» i que ha anat a l’hospital per ser curada i tenir els comunicats mèdics amb què demà interposarà la corresponent denúncia davant la policia.

«El pitjor de tot és que no han sigut desconeguts, han sigut els nostres propis veïns, concretament entre quatre», ha escrit a Twitter la víctima.

Al tenir coneixement dels fets, el regidor de Drets Ciutadans i Participació de l’Ajuntament de Barcelona, Marc Serra, ha activat el protocol d’agressions LGTBIfòbiques de l’Oficina Municipal per la No-Discriminació.

«Rebutgem l’agressió. Activem protocol. Tot el recolzament jurídic i psicosocial perquè la persona agredida pugui denunciar. No cedirem ni un racó d’aquesta ciutat a l’odi #StopTransOdi», ha escrit a les xarxes socials el regidor.

La presidenta de la Federació Plataforma Trans i portaveu a Europa de RESPETTRANS, Mar Cambrolle, també ha denunciat a les xarxes socials aquesta «nova agressió per transodi».

«¡Això és sangant!, ¿fins on ens portarà l’escalada d’odi envers persones trans? Des de PlataformaTrans exigim mesures urgents que hi posin fre i ens protegeixin. NosTrans vides també importen», ha demanat Cambrolle.

«Les persones trans estem vivint un atac sense precedents, mai vist en democràcia. Com a societat és urgent frenar l’odi, si mirem cap a una altra banda, abans que ens n’adonem ens haurà inundat i no existirà lloc al qual mirar sense sentir vergonya», ha afegit la presidenta de la plataforma Trans.

D’altra banda, el president de l’Observatori contra l’Homofòbia de Catalunya, Eugeni Rodríguez, ha explicat a EFE que aquesta nova agressió «aprofundeix en l’augment d’agressions a les persones trans i al conjunt de persones LGTBI».

En l’àmbit veïnal

Rodríguez ha expressat la seva preocupació pel fet que moltes d’aquestes agressions s’estan originat en l’àmbit veïnal, probablement a causa de la pandèmia, que fa que les persones estiguin més a casa.

Notícies relacionades

«Ens preocupa perquè la llar és l’àmbit més vulnerable de les persones i has de continuar vivint on hi ha els teus agressors», ha remarcat Rodríguez.

El president de l’OCH ha anunciat que «l’observatori demanarà un compromís per escrit a totes les candidatures que es presenten a les eleccions autonòmiques catalanes perquè prenguin mesures per erradicar totes les discriminacions i agressions lgtifòbiques».