Cop al narcotràfic

Guàrdia Civil i Policia realitzen a Catalunya l’aprehensió de droga sintètica més important de la història

  • Intervingudes 827.000 pastilles d’èxtasi i grans quantitats de cristall i altres variants d’amfetamines

  • La xarxa narco desmantellada ha distribuït milions de dosis de droga sintètica durant anys a Eivissa, Màlaga i Catalunya

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Quan, el setembre del 2019, un xalet de la localitat barcelonina de Bigues i Riells va començar a atraure l’atenció de la Guàrdia Civil per l’estranya forma de vida dels seus propietaris, els agents van sospitar que dins hi hauria una plantació ‘indoor’ de marihuana. No imaginaven en aquell moment que estaven iniciant la investigació del cop més gran que s’ha donat a Espanya al tràfic de drogues sintètiques.

Agents de l’institut armat i de la Policia Nacional amb base a Barcelona han culminat l’operació Latrans-Girasol-Muhlberg, per qui s’han intervingut, segons dades del Ministeri de l’Interior, 827.000 pastilles d’MDMA, 76 quilos de sulfat d’amfetamina, 39,5 quilos de vidre, 217 quilos d’amfetamina líquida, 310 d’haixix, 89 de marihuana, 2.000 dosis d’LSD i 1,65 quilos de cocaïna rosa, a més de centenars de litres de reactius i components per cuinar aquestes drogues.

És la quantitat més gran agafada en aquest país, i la segona més gran a Europa. Segons l’opinió del capità de la Guàrdia Civil que ha comandat l’operació, «s’ha tret del carrer una substància que suposa un gravíssim perjudici per a la salut». Així ho ha comentat en una roda de premsa que els dos cossos policials han convocat aquest divendres a Barcelona. Es referia a l’MDMA, o èxtasi, que amb concentracions de gran potència feia anys que fabricaven a Catalunya. Durant tot el seu temps d’activitat, la xarxa ha distribuït milions de dosis d’èxtasi a Espanya.

Pagaments en herba

L’organització tenia al davant dos «cuiners», i així els anomenaven els investigadors pels seus amplis coneixements en l’elaboració de droga sintètica. Els ingredients, amfetamina líquida sobretot, els venien des d’Holanda. I una xarxa de col·laboradors, sobretot a Andalusia en la segona fase d’aquesta operació, els recolzava en l’obtenció de la moneda amb què pagaven els ingredients: aquesta banda enviava a Holanda marihuana i haixix de procedència espanyola, i rebia a canvi cristall i MDMA.

L’herba amb què pagava l’organització desmantellada, es comercialitzava al seu torn a Holanda i el Regne Unit. El pagament es realitzava enviant i portant a Holanda màquines industrials, com les utilitzades per al processament d’olis vegetals, de gran tonatge. Sota l’aparença d’un enviament comercial industrial estava el transport de la droga. En un fals fons anaven els cannabinoides i al mateix baix fons, de tornada, venien les drogues sintètiques. Fins a 400 quilos van agafar les Forces de Seguretat a Irun (Guipúscoa el novembre, en la fase de l’operació en què van decidir tallar aquest trànsit.

La seu central d’aquest càrtel era Barcelona, on comptaven amb dos laboratoris, un dels quals feia també de magatzem principal. La droga es carregava amb destinació Barcelona ciutat, la costa catalana, Eivissa i Màlaga en cotxes de lloguer i vehicles propis als quals dotaven de doble fons. Per a emmagatzematges secundaris, la xarxa comptava amb propietats immobiliàries «d’alt valor», han indicat els responsables policials de l’operació, en els tres punts de distribució.

Armes i ‘software’

Armes i ‘software’La Policia ha comprovat que la xarxa desmantellada havia instal·lat als seus mòbils sofisticades aplicacions de missatgeria xifrada. Fins i tot els havien capacitat per esborrar totes les dades de la seva memòria mitjançant un «botó del pànic» quan fossin detinguts.

L’octubre passat van ser detinguts els dos cuiners. L’estudi dels seus antecedents, per la informació que enviava la policia holandesa sobre passades detencions per trànsit d’èxtasi, va confirmar a la policia espanyola que es trobaven davant experts en drogues sintètiques. Al novembre va ser colpejada la línia d’aprovisionament amb l’operació d’Irun.

Mentrestant, el cap de l’organització va decidir traslladar-se a Andalusia, i deixar Bigues i Riells. L’equip conjunt d’investigació els va seguir des de Catalunya fins a Màlaga. A finals del mes de novembre passat –Interior no especifica la data– van ser realitzats deu registres, cinc dels quals simultanis en diverses localitats de Màlaga, Barcelona i Eivissa, que van oferir nou detencions de membres de l’esglaó mitjà de la trama, i una clau, el líder, de nacionalitat holandesa.

En un d’aquests registres, un dels detinguts va disparar a un dels agents intervinents, sense aconseguir ferir-lo. A la xarxa se’ls han intervingut un revòlver, la pistola semiautomàtica amb què van disparar al policia, dues granades de morter i un matxet.

Onze detinguts

Onze detingutsLa multiplicitat de nacionalitats és una característica del grup. Entre els onze detinguts en total de l’operació –vuit d’ells són a la presó– hi ha holandesos, colombians, espanyols, romanesos i italians. L’operació segueix oberta, adverteixen les fonts pròximes a la investigació; falta per acabar de netejar tota la xarxa secundària de col·laboradors catalans, balears i andalusos de l’organització, així com la seva xarxa de col·locació dels guanys.

Notícies relacionades

Aquest grup tenia 23 comptes bancaris a nom de tots els seus membres, i controlaven la propietat de 13 immobles a les seves tres bases i a la ciutat de Sevilla, així com nou vehicles, dus embarcacions d’esbarjo i 267.000 euros en els comptes i als xalets.

Coordinades pel CITCO (Centre d’Intel·ligència contra i Terrorisme i el Crim Organitzat), han participat en aquesta operació agents de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Barcelona, de l’Equip de Crim Organitzat de l’institut a Màlaga, del Grup d’Estupefaents de Barcelona i de la Secció Central d’Estupefaents de la Policia Nacional.