Drets laborals

Una jutge denega a una lletrada ajornar un judici a Extremadura en una data pròxima al part

La vista està fixada per al 19 de gener i espera donar a llum el 17, dos dies abans

Denuncia que pateix una discriminació per sexe i que vulnera el seu dret a ser mare

Una jutge denega a una lletrada ajornar un judici a Extremadura en una data pròxima al part
3
Es llegeix en minuts

Una jutge denega a dos advocats de Càceres la suspensió d’un judici malgrat estar assenyalat en una data molt pròxima a la que esperen donar a llum el seu primer fill. Tots dos, un matrimoni de lletrats que treballa en el despatx Jiménez Bustamante Abogados y Asesores, defensen dos menors en aquest procediment i cap dels dos, precisament perquè seran pares, podran assistir ni realitzar la defensa a causa de la data fixada per a la vista. Va ser assenyalada el dia 19 de gener del 2021, quan la data prevista per al part és el 17 d’aquell mes.

Davant aquesta situació, van presentar el corresponent informe de maternitat en el qual consta la data prevista per a l’infantament, per sol·licitar precisament a la magistrada, la titular del Jutjat Penal Número 2 de Càceres, la suspensió d’aquesta vista a l’espera que fixés una nova data per a la seva celebració. Segons els lletrats, la jutge no té l’obligació de suspendre el judici, ja que en el moment en què s’ha sol·licitat no existeix una baixa mèdica, però aclareixen que demanen l’ajornament precisament per «col·laborar amb la justícia», per evitar que se suspengui dies abans de la seva celebració.

Per sorpresa, en la providència que dicta la jutge no només denega la seva sol·licitud, sinó que requereix els seus clients perquè designin nous lletrats, amb l’advertència que, si no ho fan, se’ls nomenaran d’ofici. Tot això, segons detalla en l’esmentada providència, perquè es tracta d’una baixa de «previsible llarga durada» i perquè aquesta causa ja ha «patit certa dilació», «imputant així a les parts el lent funcionament de l’activitat judicial que, a més, en aquest assumpte no s’ha produït, ja que la instrucció ha durat menys de sis mesos», aclareixen els afectats en un comunicat.

Vulneració de drets

La gravetat rau –insisteixen els advocats– en la separació dels lletrats del procediment, davant el previsible que finalment no tingui més remei que suspendre la vista ja que no podran assistir la defensa. Això, asseguren, vulnera «no només el dret dels clients a designar els advocats de la seva elecció, sinó el dret de la mare a no ser discriminada per raó de sexe i a la seva intimitat personal», ja que el jutjat ha notificat als clients el seu estat gestacional. També atempta, afegeixen, contra «els drets dels pares a no ser perjudicats, vulnerant el seu dret al treball pel propi fet de ser pares, acabant de cop amb segles de lluita per la igualtat de drets entre homes i dones, protecció de la maternitat i foment de la natalitat, així com els drets de conciliació de la vida personal, familiar i laboral, i tot això –recorden– a l’empara de l’establert a la Constitució Espanyola i en la llei orgànica 3/2007 de 22 de març per a la igualtat efectiva de dones i homes».

Notícies relacionades

Volen denunciar la seva situació perquè, per desgràcia, asseguren els advocats, es tracta d’un problema comú als jutjats. «Quan vaig preguntar a més companyes em van explicar històries de tot tipus, una havia anat a celebrar un judici un dia abans del naixement del seu fill, una altra havia sol·licitat la suspensió i el màxim que va aconseguir va ser el retard del judici un mes i després de barallar-se durant diversos dies amb la lletrada de l’Administració de justícia exigint-li que volia parir tranquil·la. I un altre company va haver de deixar el seu fill nounat i la seva dona que havia sigut intervinguda d’una cesària pocs dies després per acudir a una vista que el jutge es va negar a suspendre», explica ella. Tot això posa de manifest, asseguren tots dos, «la necessitat d’una regulació específica en aquesta matèria per a la protecció de tots els drets dels lletrats».

Els afectats han recorregut la providència emesa per la magistrada i sol·licitaran empara al col·legi d’advocats de Càceres perquè no designi lletrat d’ofici per a la celebració de la vista, ja que els seus clients s’han negat a contractar un altre advocat.