COMARCA AÏLLADA

Blanc i solitari Nadal a la Cerdanya

Amb el túnel del Cadí tapiat, els ceretans es llepen les ferides amb la seguretat que els pixapins tornaran

  • Els veïns de Puigcerdà coincideixen que es va ser massa lax amb la mobilitat durant el pont de la Puríssima

  • «Abans pagaré als meus empleats i a mi mateix que als bancs», afirma un restaurador amb les neveres plenes

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les sis de la tarda. Amb tot fet, després d’haver allargat el matí a les pistes d’esquí, d’haver dinat a casa després d’una dutxa calenta per recuperar la vida als dits dels peus i d’haver fet una becaina, el tòpic imposa conduir fins a Puigcerdà i participar de la litúrgia del pixapí: aparcar on es pugui, embolicar-se en capes de roba tèrmica, entrar a la plaça dels Herois i recórrer la ruta comercial que delimiten els carrers d’Espanya, Escoles Pies i Major. Xocolata calenta, unes compres, potser uns xurros, parades al bigarrat parc infantil si hi ha criatures a bord i tornada a casa. Clar que la Cerdanya és molt més, clar que hi ha més casolans i eviten tardes de saludar les mateixes persones que a Barcelona, i clar que també hi ha Bellver, Alp, Martinet o Llívia. Però el cert, perquè sempre ha sigut així, és que el foraster, d’idees fixes, es concentra en la capital de la comarca quan el dia cau. Per això, i per culpa d’això, aquest Nadal és com el de fa mig segle: només els de casa.

La decisió del Govern de tapiar el túnel del Cadí perquè no pugi ningú, mesura que s’explica per l’elevada taxa de contagis i perquè l’hospital té una quinzena d’ingressats per covid, ha agafat els ceretans amb la guàrdia una mica baixa. I cansats. Perquè si alguna cosa ha causat aquesta pandèmia, a més de desgràcies personals en incomptables cases, és una certa letargia social. Per això tots els consultats destil·len més resignació que emprenyament, més sospirs que bufades. L’Iván, per exemple, que regenta el restaurant El Tastet Ibèric, a la plaça dels Herois, fiava la temporada al que pogués fer entre la nit de Nadal i Reis. Com tots els que es dediquen a la restauració, havia omplert la nevera perquè venia una pluja de ‘segonsresidents’. Parla amb aquest posat del que està fotut i ho sap, movent el cap i arquejant els llavis. «Ja sé que això és una ruïna, però no penso buscar culpables perquè no tinc temps. ¿El pont de la Puríssima? Sí, potser va ser excessiu... Faré el que pugui amb el menjar per emportar: hamburgueses, empanadilles, croquetes... I tinc clar que primer cobrarem nosaltres i després els altres. Si no puc pagar els meus treballadors, menys encara als bancs.»

Dinyen «els de sempre»

Al carrer d’Espanya s’ha improvisat una tertúlia. És l’Andrea, propietària de la botiga de roba infantil Els Tres Pins, un treballador de l’Hospital de la Cerdanya i una veïna. Passa també per allà una infermera i comenten la situació. Parlen del pont de la Puríssima, de com s’ha «anat tard i malament» i s’ha fet mal «als de sempre» i de com, en anys anteriors i a hores d’ara, aquesta zona estava a rebentar. I amb nadales sonant pels altaveus distribuïts per l’artèria. «El meu marit –detalla l’Andrea- té un restaurant i han perdut totes les reserves. ¿Què faran amb tot el menjar que van comprar per a les festes? No pot ser que tanquis una comarca sense detallar quines ajudes hi haurà per als afectats i quan les rebran». És aquesta, de fet, la reivindicació més repetida pel sector, el fet d’aïllar una comarca sense un pla b. En aquest punt del debat sorgeix l’exemple d’altres països, en què bars i restaurants reben el 70% de la seva facturació durant el temps que es mantenen tancats. Però ja sol dir-ho el doctor Argimon: «Si fóssim un país ric...».

Notícies relacionades

Es queixen també de l’institut Pere Borrell, assenyalat com un viver de Covid. Diuen que s’hauria d’haver tancat per evitar la propagació del virus. Es lamenten que els joves van sense mascareta, i el cert és que en els 15 minuts de conversa, passen no menys de cinc humans en ple canvi de veu amb la protecció a la mà o mal col·locada. El tancament de l’escola, no obstant, no ha estat mai sobre la taula tot i l’alcalde, Albert Piñeira, recolzava els pares que així ho demanaven. En el dia d’avui, el Pere Borrell té 157 persones confinades (16 d’elles, professors) d’un total de 700 alumnes. El centre acumula 93 positius des que va començar el curs (28 en els últims 10 dies).

A l’estany de Puigcerdà, un home que dona menjar als ànecs diu que seran unes «festes més tranquil·les». Riu perquè s’estalvia sortir sense voler a Instagram, i, malgrat la dissort sanitària i econòmica, celebra que la Cerdanya pugui frenar i agafar aire. «No em preocupa massa, els pixapins tornaran. Sempre tornen, i en el fons, ens agradi o no, necessitem que així sigui».