ENTREVISTA AMB EL DIRECTOR ADJUNT DE L’HOSPITAL DE LA CERDANYA

Xavier Conill: «A la Cerdanya tenim més ingressats per Covid ara que en la primera onada»

El responsable del centre sanitari transfronterer considera que mantenir oberta la comarca hauria generat situacions d’«una fragilitat brutal»

  • «Costa entendre que es limiti la mobilitat però que alhora es permeti anar a la segona residència»

  • «El nostre gran temor era que s’ajuntés l’activitat d’una setmana de Nadal amb l’onada de la Covid» 

7
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Xavier Conill va assumir la direcció adjunta de l’Hospital de la Cerdanya a principis de setembre. Un paisatge que sense pandèmia podia destil·lar certa aroma de ‘Doctor en Alaska’ però que amb la Covid, i en una de les comarques més macades pel virus, s’ha convertit en un desafiament diari. Ara hauria d’estar de vacances, però ha anul·lat les festes a Barcelona i continua treballant per atendre la crisi sanitària.

-Entenc que la situació a l’hospital no convidava a marxar amb tranquil·litat...

-Tenim 14 ingressats amb Covid: la meitat són persones d’entre 40 i 60 anys i l’altra meitat està per sobre dels 80.

-¿Són pacients de la Cerdanya o no residents?

-Hi ha de tot. Durant la primera onada, molta gent va venir a viure a la Cerdanya gràcies al teletreball i hi ha jubilats que han decidit passar més temps aquí que a la seva residència habitual.

-Molta gent assenyala el pont de la Immaculada com a origen de la situació actual.

-Crec que és multifactorial. El pont, la relaxació –que és evident–, la idea generalitzada que ens permeten moure’ns, la idea que si divendres no es pot pujar, ho fem dijous... Fa una mica la sensació que la normativa és dura i que la gent ha anat trobant maneres d’esquivar-la. El que és indiscutible és que la mobilitat i la interacció social perjudiquen. Si uneixes les dues coses, encara empitjoren més les coses. Tenim més ingressats que en la primera onada. Hem passat de dos pacients Covid de mitjana fa 10 dies a 14 ara. És una pujada molt forta. Si ho sumem a l’activitat habituals de finals de desembre a la Cerdanya, es podrien haver generat situacions d’una fragilitat brutal.

-¿Quants llits tenen?

-En tenim 44. És un hospital pensat el 2007 perquè durés, sense grans obres, 50 anys. És a dir, que té capacitat de creixement, concretament, fins als 60 llits. Però també hi ha l’estructura humana. En aquests moments, la meitat dels ingressats tenen Covid. Hem hagut de desprogramar coses per mantenir la capacitat de creixement i garantir la seguretat dels pacients. Si algú amb operació de pròtesi de maluc pot esperar que passi una mica aquesta onada de coronavirus, millor. Prenem totes les mesures per evitar el contagi entre pacients, però amb 14 positius augmenten les possibilitats.

-Aquest hospital és transfronterer, ¿tots els pacients són catalans?

-No, en tenim dos que són francesos. La nostra missió és donar servei a la Cerdanya catalana del sud i a la francesa del nord. Proporcionalment, tenim més pacients del sud que del nord.

-I entenc que 14 és el nombre màxim de pacients amb Covid ingressats.

-Sí, som a la cresta de l’onada i encara no sabem si demà començarà a canviar la corba o no.

«Si la gent va a la segona residència, no és per quedar-se a casa»

-Vostès no tenen uci. ¿Com gestionen els casos greus?

-Ara estem gestionant el trasllat d’un pacient a Manresa i ahir un altre infectat de nacionalitat francesa va ser traslladat a Perpinyà.

-Atesa la capacitat de creixement de l’hospital, ¿no es plantegen instal·lar unitats de cures intensives?

-No seria eficient. Pensi que per mantenir una uci fa falta un equip d’intensivistes i un d’infermeria 24 hores al dia en tres torns. Això requereix un recurs humà especialitzat molt més eficaç és en hospitals més grans. Això, no obstant, no implica que el nostre personal no pugui atendre durant uns dies pacients crítics amb respirador.

-Tot això està passant, a més, en època de neu, que implica accidents a les pistes d’esquí que acaben a l’hospital.

-Cert. El nostre gran temor era que s’ajuntés l’activitat d’una setmana de Nadal amb l’onada de Covid. Teníem planificat poder gestionar-ho, però el creixement del virus és imprevisible. Si hi ha disminució de la mobilitat, baixaran les urgències que no siguin per coronavirus i estarem més preparats per atendre-les.

-¿Què ha fallat a la Cerdanya perquè faci setmanes que veiem al nord de Catalunya un punt tan negre en comparació amb la resta del territori?

-No sé si ha fallat alguna cosa, però sí que és cert que, quan va començar la segona onada, aquí ja feia 10-15 dies que la patíem. Ara es parla de la tercera i nosaltres fa temps que la notem. Hi ha moltes raons, la primera és que som pocs habitants i s’han fet molts cribratges, és un tema estadístic. També hi ha molta mobilitat, aquesta zona viu del turisme. La Cerdanya catalana viu de les segones residències, que la gent vagi als hotels, als restaurants. La gent quan puja vol fer això. Se sol recomanar que la gent que vagi a la segona residència es quedi a casa. Però la gent puja per fer coses, no per aïllar-se. Si marxes fora no és per no sortir, encara menys si vas a la muntanya. A l’estiu, per exemple, va pujar molta gent. Va ser una porta d’entrada que potser es va relaxar massa. A més, no sé si la quarantena es respecta com hauria de ser. Encara que donis negatiu, si has estat en contacte amb un positiu t’has de tancar. I crec que, per la nostra cultura, no s’ha complert prou. Tinc la sensació que les quarantenes brutals de la primera onada, les de tancar-se en una habitació, no s’han fet tan bé en general.

-¿L’hospital va fer algun requeriment al Govern?

-Les mesures les acceptem i planifiquem d’acord amb el que decideixi el Govern. No influïm sobre les seves decisions. L’únic que fem és traslladar a Salut la informació sobre com estem.

-¿La mesura del tancament perimetral és justa? ¿Creu que arriba tard?

-No valoro les mesures, jo soc un gestor. Tothom té opinió personal, però crec que el Govern és conscient que el tancament aquests dies és un cop molt dur que pot tenir conseqüències molt greus. Però és que la situació, segurament, també la valoren com a molt greu.

-Abans feia menció a la falta de cultura al referir-se a les quarantenes. ¿Creu que hi ha una manera mediterrània de viure la pandèmia?

-L’actitud de la pandèmia és l’actitud davant la vida. Pensar que durant l’estiu algú es confinaria és no conèixer la realitat del sud d’Europa. La manera de viure la pandèmia és un reflex de com vivim en general. S’assembla una mica a la reacció inicial davant la llei antitabac o davant l’obligació de portar casc per anar amb moto.

«¿Pixapins? No podem criminalitzar cap col·lectiu per aquesta situació»

-¿Els ingressats són d’una zona determinada de la Cerdanya?

-Hem d’anar amb compte amb les xifres perquè et podria dir que es concentren a Puigcerdà, però és que la majoria de la gent de la comarca viu a Puigcerdà. Ara mateix tenim tants casos positius que trobar el brot és molt complicat. Pensi que tenim una taxa de contagi pròxima al 2,5 (la mitjana a Catalunya està en 1,24).

-¿És just que s’assenyali tant els pixapins?

- No podem criminalitzar cap col·lectiu. No hem de criminalitzar ningú. Però és un sentiment ambivalent, perquè els hotelers i restaurants no es queixen per tenir la neveres plenes, es queixen que els pixapins no pugin. Aquesta és una comarca turística que viu de les segones residències, de la mobilitat. Qui més qui menys s’ha fet ric construint cases, és així.

-¿Com està el personal de l’hospital?

-Estan igual que qualsevol professional de la sanitat. Estan cansats. No han pogut descansar bé ni durant les vacances. Tenen vocació de servei públic i aguantaran el que sigui, però per ajudar-los fa falta claredat. Fa uns dies es va presentar el pla per al Nadal amb mesures que no s’entenien o que no es van explicar prou bé; això sí que cansa i crema, que el missatge no arribi bé a la població i als sanitaris. Aquestes últimes mesures a la Cerdanya, en canvi, són més clares. Tenen una línia argumental més coherent i s’agraeix. Costa d’entendre la mesura de permetre anar a la segona residència però limitar la mobilitat. El personal sanitari tornarà a donar-ho tot, a esforçar-se al màxim, i superarem aquesta crisi. Esperem que en sis mesos puguem tornar a treballar en projecte a mitjà termini. Portem massa temps centrats en el dia a dia.

Notícies relacionades

-L’alcalde de Ripoll demanava que el pla de vacunació comenci precisament pel Ripollès i la Cerdanya. ¿Què li sembla la idea?

-No és il·lògic. Si som els que tenim una possibilitat de contagi molt més alta, no és mala idea. Però si tot Europa comença per determinats col·lectius, segurament és el que s’ha de fer. El que sí que és important és que ens expliquin, quan es pugui, quin és el pla i quan arribaran les vacunes al territori.