Vergés sobre el brot de Tremp: «Vam fer tot el que vam poder, i més»

  • La consellera de Salut visita el geriàtric de Tremp (Pallars Jussà) i descarta que s’hagi comès cap error en la gestió d’aquest brot
  • Des del 19 de novembre han mort 55 avis de la residència, gairebé el 40%. Només 11 d’ells van ser traslladats a l’hospital comarcal
Pla general de la visita de la consellera de Salut  Alba Verges  a la sala on fan un cribratge a Tremp  Imatge del 15 de desembre del 2020  (horitzotnal) Marta Lluvich ACN

Pla general de la visita de la consellera de Salut Alba Verges a la sala on fan un cribratge a Tremp Imatge del 15 de desembre del 2020 (horitzotnal) Marta Lluvich ACN / Marta Lluvich

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«És essencial que s’apliquin els protocols de coronavirus a les residències, per alguna cosa existeixen» i «Salut va intervenir i va tutelar el geriàtric de Tremp des del primer moment quan es va conèixer el brot». Aquestes han sigut les dues màximes que ha volgut defensar aquest dimarts la consellera de Salut, Alba Vergés, després de visitar el geriàtric de Tremp. Ni rastre de comentaris sobre possibles errors, ni tan sols una menció a l fet que el geriàtric no aplicava les mesures sanitàries requerides. «Vam fer tot el que vam poder, i més», ha esgrimit la consellera. De moment, 55 persones que vivien en el centre han mort per coronavirus, i 55 més ja s’han recuperat de la malaltia, segons ha apuntat Vergés.

L’única dada nova que ha aportat la consellera sobre la tragèdia del geriàtric de Tremp és que van preferir deixar tots els pacients (infectats o no) dins de la residència, abans que ordenar trasllats. En aquell moment, el 21 de novembre, eren 49 els pacients positius, i 93 els que no estaven infectats. «Estàvem parlant d’un nombre elevat tant de positius com de negatius. Vam preferir treballar dins de la residència, sectoritzar i desinfectar», ha aclarit Vergés. No obstant, la desinfecció va arribar deu dies més tard i la sectorització no es va fer correctament, segons va afirmar la setmana passada la delegada de Salut a Lleida, Divina Farreny. D’això, Vergés no ha dit ni piu, malgrat la insistència de la premsa. «D’autocrítica en podem fer tota la que vulguin. Lamentem totes les morts. Però hem fet tot el que hem pogut, i més. Hem estat presents des del primer minut i coordinats amb tots els serveis», ha conclòs la consellera.

En el dia d’avui, el balanç de morts s’eleva als 55, prop del 40% del total d’avis que vivien en aquest centre. D’aquests, només 11 van morir a l’Hospital de Tremp. La pràctica majoria va morir a la residència. Vergés ha aclarit que aquestes persones van ser tractades amb 20 bombes d’oxigen, que es van instal·lar al geriàtric a l’agost. «Gràcies a aquesta inversió vam poder tractar in situ a la residència», ha aclarit la consellera. En aquests moments, hi ha 12 residents ingressats a l’hospital de Tremp. Dins del geriàtric hi ha 14 positius més, 55 ja s’han recuperat de la malaltia (50 d’ells no van tenir ni símptomes). A més, una família, després de rebre l’alta, ha optat per emportar-se el seu familiar a casa.

¿Qui donava les ordres?

Una altra pregunta que Vergés ha deixat sense respondre és sobre qui portava el timó de la gestió en el geriàtric, especialment durant la primera setmana crítica quan el virus es va expandir a tots els residents. «La responsabilitat és dels gestors i nosaltres vam ajudar amb el seguiment intensiu del cas», ha afegit la consellera, que també ha volgut deixar molt clar que el centre va canviar de mans perquè la direcció de l’entitat Fiella va emmalaltir al complet.

Notícies relacionades

Dilluns, en un videocomunicat, la fundació Fiella continuava exculpant-se de tota culpa davant el brot de coronavirus que ha afectat el centre. Van negar que no s’apliquessin els protocols, i que els avis estiguessin desatesos. De fet van esgrimir una inspecció de Salut, feta el dia 26 de novembre, en ple brot, on les autoritats sanitàries els van donar el vistiplau. «Aquesta inspecció va ser sobre la legionel·la», ha aclarit Vergés, que també ha dit que l’última inspecció sobre els protocols Covid que va passar el geriàtric de Tremp daten del mes de juliol.

En aquests moments, un 20% dels geriàtrics a Catalunya té algun brot de coronavirus, i només en el 7% dels casos (75 centres) està descontrolat. Dades sensiblement menors a les de principis de mes, quan n’eren un 25% amb presència del coronavirus.