¿Què és l’hafefòbia? La nova por provocada per la Covid

Experts en psicologia adverteixen de l’auge de fòbies davant la pandèmia de coronavirus

GRAFCVA5981  VALENCIA  17 06 2020 - Una interna en una residencia de mayores abraza a su sobrino a traves de un plastico habilitado para que los familiares se puedan dar su primer abrazo desde hace tres meses  debido al estado de alarma decretado por la pandemia del coronavirus  EFE Biel Alino

GRAFCVA5981 VALENCIA 17 06 2020 - Una interna en una residencia de mayores abraza a su sobrino a traves de un plastico habilitado para que los familiares se puedan dar su primer abrazo desde hace tres meses debido al estado de alarma decretado por la pandemia del coronavirus EFE Biel Alino / BIEL ALINO

3
Es llegeix en minuts

Experts en psicologia adverteixen de l’auge de fòbies davant la pandèmia, com l’hafefòbia o la por de ser tocat, que neix de la por irracional que aflora al relacionar de manera prolongada el contacte físic amb el contagi de la Covid-19 i la mort, i que pot tenir conseqüències especialment preocupants en nens i persones grans.

El psicòleg valencià Enric Valls explica que és la por «exagerada i persistent» el que genera una fòbia, que és «irracional, tòxica i que ens limita enormement en el nostre funcionament», i les psicòlogues Nika Vázquez Seguí i Gracia Vinagre posen el focus en els nens i la importància del contacte en el seu desenvolupament emocional.

Valls afirma que durant la pandèmia s’han potenciat certes fòbies, com la social, l’agorafòbia (por d’espais exteriors o multituds), les síndromes com la de la cabana (el sentiment de no voler sortir al carrer per un futur social d’incertesa) i l’hafefòbia, que consisteix en la por irracional de ser tocat per algú o per alguna cosa o de tocar alguna cosa.

Sorgeix per la por que apareix com a mecanisme de defensa davant una situació en la qual es produeix un manteniment prolongat de la distància social i pels missatges sobre el contagi del virus que fa que algunes persones s’obsessionin i paralitzin amb idees com el fet d’agafar el carretó de comprar, xocar el colze amb algú, prémer el botó de l’ascensor o obrir una porta.

«No veiem el final»

Segons Valls, «fa massa mesos que estem sotmesos a aquestes mesures» que generen estrès i ansietat prolongades, i encara «no veiem el final», cosa que «ens genera molt més sofriment i angoixa». Si això ho sumem a personalitats amb nivell d’autoexigència molt alta, es té més tendència a patir aquesta fòbia.

Vinagre assegura que els missatges arriben com un «bombardeig» perquè «hi ha un perill real», i dins de la normalitat, afegeix, «és freqüent que tinguem aquesta por o fòbia en diferents graus».

Els nens «necessiten més el contacte»

A mesura que vagi desapareixent el virus, indica Gracia Vinagre, «tornarem a relacionar-nos suposadament com abans», però «els nens s’estan desenvolupant i necessiten més el contacte», per això advoca perquè en els entorns familiars o entre els convivents s’intensifiquin les mostres de carinyo i el contacte «perquè la carència no sigui tan evident o es noti tant».

Nika Vázquez Seguí fa una reflexió sobre la gent que ja abans necessitava un espai vital més ampli que els altres, i que ara sent més por i no toca ni abraça fins ni els seus pares, fills o germans i aquesta por, afegeix, «farà molt mal».

Repercussió a llarg termini

La psicòloga veu aquí una repercussió a llarg termini, perquè «no tenir contacte físic té a veure amb com analitza el cervell la realitat» i això podria fer que no tocar els altres «es converteixi en un estil de vida»: ja coneix casos de qui «continua rentant tota la compra a l’arribar a casa, fins i tot sabent que les autoritats sanitàries han indicat que això ja no és necessari».

I explica el cas d’una pacient, que és professora en una escola i que està espantada: «Són els nens els que quan algú els passa a prop diuen que no t’acostis», diu. Els nens han interioritzat ja que és un perill tocar algú, per això Vázquez Seguí advoca per treballar i estar atents amb ells i dir-los quan és perillós tocar i quan no, perquè «si ets curós i els teus entorns són sans i sempre els mateixos, és bo que la gent es toqui i s’acariciï».

Aïllament de la gent gran

En el cas dels grans, aquesta fòbia, que pot no ser totalment patològica però sí manifestar-se de manera augmentada, pot portar a l’aïllament, perquè la tercera edat, indica Valls, viu amb una «solitud individual evolutiva per no treballar o tenir limitacions físiques».

Notícies relacionades

I ja ha trobat situacions «de persones grans que des del març no han sortit de casa», així com de «no tan grans que han teletreballat i aquest creença intensa i irracional fa que no surtin i no es relacionin», segons explica Valls.

Gracia Vinagre fa una crida que aquesta fòbia «no perjudiqui el teu dia a dia perquè et pot portar a l’aïllament» i «emocionalment això no és bo per al desenvolupament cognitiu de l’ésser humà», i coincideix amb Valls a estar més pendents de les persones grans perquè «no s’aïllin», perquè «el perill hi és però l’hem de veure en la seva justa mesura».