Primer Pla General

El Govern crea un mecanisme nacional per coordinar l’actuació autonòmica davant emergències

  • Es podran mobilitzar recursos de tot el sistema entre les diferents autonomies en situacions que no siguin d’interès nacional 
MADRID  01 12 2020  POLITICA  Maria Jesus Montero  portavoz del Gobierno  durante la rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros celebrado hoy en el Palacio de la Moncloa  FOTO  JOSE LUIS ROCA

MADRID 01 12 2020 POLITICA Maria Jesus Montero portavoz del Gobierno durante la rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros celebrado hoy en el Palacio de la Moncloa FOTO JOSE LUIS ROCA / JOS LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el primer Pla General d’Emergències de l’Estat (PLEGEM), per atendre catàstrofes o situacions multirisc, com una pandèmia, i es crea en aquest marc un mecanisme nacional de resposta que permetrà coordinar l’actuació de les comunitats autònomes.

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra portaveu, María Jesús Montero, ha destacat que el pla reforça la coordinació entre totes les administracions que participen en el sistema nacional de Protecció Civil i que integrar-lo en el Sistema de Seguretat Nacional i permetrà atendre emergències inespecífiques i de naturalesa multirisc.

«És la primera vegada que s’integren tots els plans d’emergència estatals i autonòmics en un mateix mecanisme», ha remarcat Montero que ha afegit que el pla simplifica els procediments de gestió d’emergència, l’ordenació dels sistemes de comunicació i impulsa la interconnexió entre administracions.

Notícies relacionades

Aquest Pla permetrà atendre situacions d’emergència «inespecífiques i multirisc» a les quals els plans específics ja existents no donen resposta, fins i tot aquelles amb baixa probabilitat, però d’alt impacte. Així, la ministra portaveu ha apuntat que la pandèmia provocada per la Covid és «un exemple» d’aquest tipus de situacions i l’experiència adquirida en la pandèmia ha sigut «molt útil».

A més, el Mecanisme Nacional de Resposta en Emergències permetrà mobilitzar tots els recursos del sistema entre comunitats autònomes en situacions que no hagin sigut declarades d’interès nacional. En concret, ha dit que s’aplicarà per atendre emergències inespecífiques i de naturalesa multirisc a què els plans ordinaris no donen resposta específica, incloses aquelles amb baixa probabilitat que succeeixin, però de molt alt impacte.

Temes:

Autonomies