Separat per la calor

Un enorme iceberg amenaça una colònia de pingüins a l’Atlàntic Sud

El bloc de gel, de 4.200 quilòmetres quadrats, es va separar de l’Antàrtida i s’encamina a l’illa britànica Geòrgia del Sud

1
Es llegeix en minuts

Un enormeiceberg es dirigeix cap al’illa Geòrgia del Sud a l’Atlàntic sud,on els científics diuen queuna col·lisió podria devastar la vida silvestre, inclosos pingüins, foques i albatros.

Els científics han passat setmanes observant com es desenvolupa aquest esdeveniment, relacionat amb el clima, ja que l’iceberg,aproximadament de la mateixa mida que l’illa mateixa,ha anat avançant durant dos anys des que es va separar de la península antàrtica, el juliol del 2017.

La península ésun dels llocs de més ràpid escalfament a la Terra, i va registrar una temperatura rècord de 20,75 graus Celsiusel 9 de febrer.

L’iceberg gegant, anomenat A68a, està en camí de col·lidir amb l’illa Geòrgia del Sud, un remot territori britànic d’ultramar davant Amèrica del Sud. No obstant, no està clar si falten dies o setmanes per a la col·lisió, ja que l’iceberg es va accelerar i va desaccelerar amb els corrents oceànics al camí, va dir Geraint Tarling, oceanògraf biològic del British Antarctic Survey, que ha estat rastrejant la massa gelada. Una col·lisió que encara és incerta, ja que els corrents podrien portar l’iceberg més enllà de l’illa, va dir Tarling.

Vida marina en risc

Les imatges capturades per un avió de la Royal Air Force britànica mostren la magnitud del monstruós iceberg, de 4.200 quilòmetres quadrats, la superfície del qual està excavada ambtúnels, esquerdes i fissures.Es poden veure diversos trossos de gel més petits flotant a prop.

«La gran mida de l’iceberg A68a significa que és impossible capturar-lo en la seva totalitat d’una sola vegada», van dir funcionaris britànics en un comunicat.

Notícies relacionades

Els científics temen que l’iceberg, al colpejar l’illa, pugui aixafar la vida marina en el fons del mar. Si s’allotgés al flanc de l’illa, podria bloquejar elspingüins i aïllar-los de les seves rutes normals de farratge per alimentar les seves cries.

L’A68a també podria ser un obstacle perquè els barcos del Govern realitzin patrulles de pesca i vigilància a Geòrgia del Sud i les Illes Sandwich del Sud, van dir funcionaris britànics.